Rebutgem condicionar l’ajut pel Filomena a què es contracti l’assegurança

L’organització agrària es mostra molt crítica amb la proposta que ha fet el Departament d’Agricultura en la reunió de la Taula Sectorial de l’Olivera, que obligaria a assegurar els cultius a tots aquells que sol·licitin l’ajut pels danys del Filomena. Primer caldria, segons l’entitat, que ENESA i Agroseguro revisin les condicions de les assegurances, segons les indicacions que la Taula de Treball d’Assegurances li traslladarà per consens.

“No poden demanar que els productors d’olivera contractin un servei que han pogut comprovar després del temporal que no funciona”, ha declarat Sisco Esquerda en sortir de la reunió. Les indemnitzacions que han rebut els agricultors han estat molt minses.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya considera un greuge que el Departament contempli descomptar de l’ajut l’import que han rebut els damnificats per part de les asseguradores, com a mitjana, uns 25 a 30 € per hectàrea. D’aquesta manera s’està penalitzant als productors que han actuat de la forma més previsora, invertint per minimitzar els riscos.

JARC participa en la Taula d’Assegurances, on els representants del sector hauran d’arribar a un consens sobre les noves condicions d’aquestes, que volen presentar a les asseguradores. El Departament d’Agricultura, que també està present en aquestes reunions, traslladaria després aquests acords a ENESA i AGROSEGURO.

Tanmateix, l’organització està treballant en altres propostes per a millorar les condicions de l’ajut, que presentarà en la pròxima reunió amb el Departament d’Agricultura.

Recordem que l’organització va denunciar que l’asseguradora només havia cobert un percentatge baixíssim de les pèrdues en els cultius d’olivera, especialment dels de superintensius i dels de regadiu. Les causes, afirma Lluís Gaya, cap sectorial d’Olivera de l’entitat agrària són que “per una banda, Agroseguro va valorar els danys a la baixa i, per altra, les elevades franquícies que estableix l’assegurança, que faran que molts pagesos no hagin cobrat res o, en algun cas, hagin rebut imports insignificants, que no cobriran ni de lluny el dany real que hi ha a les finques.”

El sistema de peritatge actual dels danys penalitza els cultius més productius, com són els de superintensiu i de regadiu. En el cas de les fortes nevades que es van produir al mes de gener, de fet aquests arbres, en ser més frondosos van ser els que van rebre un impacte més fort per l’acumulació de neu, però en canvi, el càlcul per valorar la indemnització es fa amb el coeficient més baix. Si per als cultius de secà s’aplica un coeficient de l’1, en el cas del reg seria un 0,70 i en els superintensius 0,50.

Categories