Reivindicacions de la sectorial de la flor i la planta ornamental

David Borda | Cap Sectorial de la flor i la planta ornamental

Cal un control exhaustiu de l’origen, sanitat vegetal i documentació de les plantes importades, així com dels intercanvis entre tercers països que acaben arribant a casa nostra. El risc sanitari és molt elevat i no l’hem d’assumir els productors catalans. Més control i sancions exemplars per als que no compleixen!

S’ha d’analitzar les particularitats de cada territori respecte a les plagues. Hi ha territoris de Catalunya que poden ser declarats zona lliure i evitar restriccions innecessàries.

Volem més zones verdes a ciutats i pobles. Els beneficis per al medi ambient i la salut son evidents. A més, hem d’exigir que en les licitacions es respecti aquesta part del projecte. Quan volen retallar pressupost sempre acabem amb espais grisos o amb plantes petites o de poca qualitat. S’ha d’invertir en plantes amb bones condicions i disposar del personal que les sàpiga plantar i cuidar. Cal separar el projecte de jardineria o arbrat del d’obra civil. Al anar junts, l’obra civil és menja tot el pressupost i per l’arbre no queda pràcticament res. La majoria de vegades destinen més diners als tutors que a aguanten l’arbre petit que al propi arbre. Seria millor destinar els diners a comprar arbres més grans i no malbaratar-los comprant i instal·lant tutors.

A més, els productors professionals del sector ornamental hem de rebre ajuts europeus directes i suport per fer inversions per continuar sent competitius. Actualment n’estem injustament exclosos.

Categories