Més de la meitat del cereal perdut: Els pagesos clamen per ajut

La sequera torna a castigar el camp català. La sega del cereal de secà ha començat amb unes perspectives productives baixíssimes, amb pèrdues estimades de més del 50% de la collita amb relació a un any normal. Aquesta situació, que es repeteix per segon any consecutiu, aboca els productors a una situació insostenible i exigeix mesures urgents per part de les administracions.

Una collita nefasta per segon any consecutiu

Les primeres estimacions apunten a una caiguda de la producció de cereal a Catalunya de fins a la meitat en comparació amb un any normal. Aquesta dràstica reducció es deu principalment a la falta de pluges, que ha afectat greument les zones de secà, especialment al Pla de Lleida, la província de Tarragona i el Baix Empordà.

Més de 155.000 hectàrees afectades

Es preveu que més del 65% de la superfície de cultiu de cereal de secà a Catalunya, un total de 155.000 hectàrees, patirà pèrdues de producció d’entre el 70% i el 100%. A la resta de la superfície, els rendiments se situaran per sota del 50%, a causa de la manca de pluges i l’agreujament dels danys per fauna salvatge i glaçades tardanes.

JARC exigeix ajuts urgents

Davant d’aquesta situació d’emergència, JARC, a través de COAG, exigeix la implementació d’ajuts urgents per part de les administracions competents. Aquests ajuts han de servir per a:

  • Proporcionar liquiditat a les explotacions afectades, que pateixen dos anys consecutius sense ingressos.
  • Ajudar els pagesos a afrontar els costos de la propera campanya.
  • Garantir la viabilitat del sector del cereal de secà a Catalunya.

JARC reclama mesures estructurals a llarg termini

A més dels ajuts urgents, JARC també reclama la implementació de mesures estructurals a llarg termini que permetin pal·liar els efectes del canvi climàtic i garantir la sostenibilitat del sector agrícola. Entre aquestes mesures, cal destacar la inversió en infraestructures de reg, la promoció de tècniques agrícoles resilients al canvi climàtic i l’impuls a la recerca i innovació en el sector agrari.

 

T’interessa aquesta notícia? Comparteix-la!

Categories