JARC celebra la proposta de modificar la Llei de la Cadena Alimentària

El Congrés dels Diputats va aprovar el passat 21 de maig tirar endavant la Proposició de Llei (PL) per a la modificació de la Llei 12/2013 de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària, una iniciativa molt necessària per al sector primari, que feia temps que reclamava un canvi urgent en la legislació actual.

Una llei més efectiva per a preus justos

La modificació proposada busca una aplicació més eficient de la norma per tal d’assolir els objectius marcats, com ara l’obligació de pagar uns preus d’origen que almenys cobreixin els costos de producció al sector primari. Aquesta obligació s’hauria d’estendre fins a la gran distribució, l’última baula de la cadena alimentària.

Abordant aspectes clau per a un sector més just

Amb aquesta modificació, es pretén abordar definitivament aspectes sense resoldre com ara:

  • La posició de domini i el valor de les diferents baules que integren la cadena alimentària.
  • La prohibició de la pràctica comercial de la revenda a pèrdues.
  • El registre de contractes alimentaris.
  • La fixació d’indicadors oficials de referència per a poder calcular els costos de producció del sector primari.

Una llei pionera que necessita un impuls definitiu

Ens trobem davant d’una llei pionera a escala europea, però que encara no ha assolit els objectius pels quals es va promoure la seva modificació l’any 2021. Des de JARC-COAG fa molt de temps que insistim i reivindicant que la llei de la cadena alimentària no ha cobert les expectatives creades pel sector, a causa de les seves dificultats d’aplicació en contemplar aspectes imprecisos i inconcrets.

Confiança en un futur més just per al sector primari

Confiem que finalment, i pel bé del sector, tindrem una Llei de la Cadena Alimentària que sigui capaç d’assolir el seu objectiu sense fissures. Aquesta modificació proposada representa un pas crucial en la direcció correcta per a un sector primari més just, sostenible i pròsper.

 

T’interessa aquesta notícia? Comparteix-la!

Categories