JARC reclama que el DACC doni suport també al porcí integrat

Jaume Bernis, “Integrats o no, tots formem part del sector porcí català”

L’entitat reclama que el Departament es replantegi adreçar els nous ajuts excepcionals només a les granges no integrades de porcí i contempli incloure-hi a les granges integrades. No ajudar a les explotacions integrades és discriminar a gairebé el 80% de les explotacions de porcí catalanes.

L’organització agrària assegura que les explotacions integrades també estan suportant l’increment de preus de l’energia elèctrica, combustible, serveis, reparacions o manteniment, a causa del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), ha anunciat la seva intenció d’acollir-se a la possibilitat que ofereix la normativa europea relativa a la distribució dels fons FEADER. Per aquest motiu, ha presentat una modificació corresponent al PDR 2014-2022, proposant la creació d’un ajut excepcional per pal·liar les repercussions de la guerra d’Ucraïna en el sector porcí no integrat, en determinades espècies d’aus, i en les indústries agroalimentàries afectades.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya valora positivament que es tingui en compte aquest sector, donat que els productors de porcí mai han disposat de cap ajut provinent de la PAC. Únicament han tingut al seu abast mesures de mercat en forma d’emmagatzematge privat de carn i, sempre que la Comissió Europea ho ha cregut convenient.

JARC demana que integrats i no integrats es puguin acollir a aquest ajut excepcional. L’entitat argumenta  que les explotacions porcines integrades, tot i no assumir el cost dels animals o de l’alimentació, també han de fer front als costos de producció relacionats amb l’energia elèctrica, combustible, serveis o reparacions entre d’altres, que han experimentat brutals increments de preu des de l’esclat del conflicte bèl·lic d’Ucraïna.

“Totes les granges porcines de Catalunya, independentment del seu model de gestió, estan patint l’impacte de l’augment dels costos energètics”, apunta Jaume Bermis, cap de la sectorial del porcí de JARC. I afegeix, que no seria just, per tant, discriminar les 4.366 granges integrades, que representen gairebé el 80% del total de les 5.475 explotacions porcines registrades a Catalunya.

Des de JARC, no s’entén com el DACC pot deixar de banda gran part del sector porcí, que representa el 21% del PIB industrial català. L’organització reclama que l’ajut s’ampliï a les granges de porcí integrades, amb imports equivalents o com a mínim que es cobreixi una part dels costos de producció amb un 75% de l’ajut que rebran les granges no integrades.

Categories