Joan Carles Massot “El DACC no ha fet la seva feina”

Uns 2.000 perceptors de la PAC encara no han cobrat la bestreta

JARC considera que el DACC ha revessat ja tots els límits. L’organització agrària afirma que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) actua de manera ineficaç i l’acusa de manca de transparència amb el sector respecte als pagaments de la PAC.

No és una excepció. Alguns damnificats per les gelades encara no han cobrat els ajuts del Filomena, que va produir moltes pèrdues als productors d’olivera i ametller el gener de 2021.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha manifestat la seva indignació perquè a hores d’ara encara hi ha perceptors de la PAC que no han cobrat la bestreta. Segons els càlculs efectuats per l’organització, uns 2.000 productors agraris encara no han rebut l’ingrés del pagament avançat de la PAC.

“El DACC no ha fet la seva feina”, apunta Joan Carles Massot, president de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya. Avui encara no s’han resolt les revisions de les sol·licituds que inclouen FotoDUN, monitoreig o cessió de drets, entre altres.

Aquesta és una situació que es repeteix any rere any per una manca de previsió, afegeix Massot, “aquest retard no està justificat. Estem cansats de demanar que avancin el pagament de la bestreta, i ni tan sols són capaços de concretar les dates. Ens sembla una manca total d’eficiència i  transparència”. L’entitat retreu al DACC també que hagi incomplert amb la promesa de posar en marxa la Comissió de seguiment d’ajuts.

JARC entén que si Aragó, amb una complexitat superior pel que fa al nombre de beneficiaris, sol efectuar el pagament abans, no existeix cap mena de justificació perquè Catalunya no ho faci. Enguany el MAPA, a través del FEGA, va transferir els fons a les comunitats autònomes que ho van sol·licitar a partir 16 d’octubre.

 

Alguns afectats pel Filomena encara no han cobrat els ajuts

El retard en el pagament de la bestreta a Catalunya és un fet reiteratiu, però no és l’únic. Encara hi ha agricultors damnificats pel temporal del Filomena, que es va produir el gener del 2021, que no han cobrat els ajuts, a pesar de les reiterades queixes. Els afectats no reben les resolucions dels seus casos i, per tant, no poden formalitzar la seva reclamació. El DACC, en aquest cas, tampoc està donant resposta. Aquesta és una altra mostra, segons JARC, de la ineficàcia i la manca de transparència del Departament.

Categories