Les dues organitzacions agràries alerten que, si la normativa s’aprova amb un topall màxim, es perjudicarà els professionals que han vist retallada la seva concessió d’aigua per poder salvar les produccions de fruiters i la situació dificultarà, encara més, l’abastiment de cereal a Catalunya.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclamen al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que modifiqui l’actual esborrany d’Ordre dels ajuts destinats a les explotacions agràries amb conreus herbacis i horta de regadiu i secà i arròs afectats per la sequera, en l’exercici 2023, i es concedeixin els ajuts segons la superfície total de conreu i no amb un topall màxim per productor.
“La política d’ajuts hauria de poder compensar tots els afectats a partir d’una lògica objectiva: qui hagi estat més perjudicat, perquè s’hi dedica de forma principal, no hauria de ser penalitzat i no hauria de cobrar igual que un que s’hi dedica menys. Per això, des de FCAC i JARC seguim defensant que el productor hauria de cobrar en funció del dany per hectàrea, tenint en compte tota l’extensió del seu cultiu. El topall no és una solució justa, objectiva ni correcta”, ha declarat Vicenç Pascual, cap sectorial de cereal de JARC.
“Els productors de cereals van ser solidaris i van deixar de regar, a canvi d’uns ajuts, amb l’objectiu que els productors de fruita poguessin salvar els arbres fruiters i la collita de fruita. Ara, l’essencial és ajudar tots els productors de cereals i, amb el topall que està fixant el DACC, es perjudica els agricultors professionals” ha matisat Santi Vergé, responsable de conreus herbacis i farratges de FCAC.
Les dues organitzacions agràries recorden que Catalunya és una comunitat que no és autosuficient en el cultiu del cereal i per això es veu obligada a importar-ne de fora.
La diferència de cobrar per topall o per dany per hectàrea
A Catalunya, en termes generals, els productors que es dediquen al cultiu de cereal fins a 65 hectàrees no es poden dedicar exclusivament a aquest producte, mentre que els que s’hi dediquen professionalment poden tenir superfícies de 100, 200 o 300 hectàrees. No es tracta de grans terratinents, sinó de projectes sovint familiars que necessiten grans extensions per conrear el producte.
L’esborrany de la convocatòria dels ajuts que prepara la Generalitat de Catalunya contempla un topall màxim d’ajut per productor de 45.000 euros. “Des de la FCAC i JARC volem fer entendre a la Generalitat que no té sentit que concedeixi el mateix ajut econòmic a un productor amb una extensió de 65 hectàrees que a un que en tingui 300; és evident que el productor que té 300 hectàrees ha sofert quasi cinc vegades més danys que el que en té 65”, han declarat conjuntament Vicenç Pascual i Santi Vergé.
La previsió inicial era que al setembre passat s’aprovaria l’ordre que havia de permetre tirar endavant els ajuts perquè es poguessin cobrar durant el primer trimestre de 2024, però aquest endarreriment en la gestió i concessió dels ajuts dificulta el futur de la producció de cereal al territori.
FCAC i JARC, en defensa del sector agrari català
FCAC i JARC recorden que és la tercera vegada que reclamen a la Generalitat de Catalunya que els ajuts a la producció de cereal per la sequera es concedeixin tenint en compte el total de danys per hectàrea i no per topall per productor. La primera vegada va ser a través del document d’esmenes conjuntes a l’esborrany d’Ordre d’herbacis i horta, presentat el mes d’agost a l’administració catalana, i la segona el dijous 2 de novembre passat, amb el redactat d’una nova resposta conjunta a les observacions que la Generalitat havia fet al document d’esmenes presentat el mes d’agost.
FCAC i JARC es reuniran demà dimecres 8 de novembre, a les 9.45 h del matí, amb el secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, per tractar, entre d’altres temes, l’esborrany d’Ordre dels ajuts.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), fundada l’any 1983, està formada actualment per 189 cooperatives i més de 30.000 socis productors i les seves famílies, que en són els propietaris. Les cooperatives generen el 36% de la producció agrària final a Catalunya, amb una xifra de negoci de 1.953 M € anuals i més de 4.700 llocs de treball.
D’altra banda, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), creada el 1997, és la única organització agrària professional catalana amb representativitat a Catalunya, Espanya i Europa, que agrupa més de 2.000 famílies sòcies, amb l’objectiu de defensar i assessorar agricultors i ramaders professionals i ajudar els joves que volen incorporar-se al món agrari, amb la creació de nous projectes o per garantir el relleu generacional a projectes viables.
FCAC i JARC esperen que la Generalitat de Catalunya accepti la proposta de modificació del redactat de la convocatòria dels ajuts als cereals per la sequera, per afavorir de manera directa la producció del cultiu de cereal al territori i mantenir, també, del preu final del producte.