Cal Perico de Bellaguarda guanya el Premi Millor Poma Golden 2023 i Bio Bosch Orgànic de St Pere Pescador la nova categoria ‘Súper Gold Ecològica’

És la primera vegada en les set edicions d’aquest premi que dues categories recauen en el mateix productor, ja que Cal Perico també ha obtingut el premi de la categoria Més Dolça. Els altres premiats d’aquesta edició 2023 han estat la cooperativa Miralcamp Fruits, de Miralcamp (Pla d’Urgell), amb la Més Cruixent; i Baró i Fills, de Bellaguarda (Garrigues), a través de la marca Marquesa, amb la Millor Aparença.

 

L’organització professional agrària Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha celebrat aquest vespre la cerimònia de veredicte i lliurament dels Premis Millors Pomes Golden, setena edició 2023, a l’espai gastronòmic ponentí La Boscana, a Bellvís (Pla d’Urgell). L’acte, moderat pel periodista lleidetà Santi Roig, ha estat una reivinciació i reconeixement a la labor realitzada pels productors i centrals hortofructícoles per proporcionar al consumidor fruita d’alta qualitat sensorial.

Les mostres finalistes, procedents de les poblacions de Bellaguarda (Garrigues), Alfarràs (Segrià), La Rasa (El Burgo de Osma, Sòria), Miralcamp (Pla d’Urgell), Marzà (Alt Empordà) i Sant Pere Pescador (Alt Empordà) optaven a una de les cinc categories dels premis: Súper Gold, Súper Gold Ecològica (novetat d’enguany), Més Dolça, Més Cruixent i Millor Aparença. El jurat ha estat format per un equip de vuit investigadors i tècnics de camp de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Cada un dels cinc premis està dotat per una figura de l’escultor lleidetà Miguel Àngel Murillo, un estudi organolèptic i un certificat concedit per l’IRTA.

Suport a la producció de pomes Golden

Esmeralda Roureda, presidenta territorial de Lleida de JARC, ha reivindicat la necessitat de mantenir els premis per contribuir a donar prestigi, visibilitat i reconeixement a la tasca dels productors agraris professionals i, la importància de donar suport a projectes familiars amb arrelament territorial.

A continuació, Joan Carles Massot, president nacional de JARC, ha fet un reconeixement a David Borda, l’ideòleg dels Premis Millors Pomes Golden, una iniciativa única a Europa. D’altra banda, ha destacat també que cal millorar ostensiblement la gestió de l’aigua, sobretot, modernitzant els regadius amb ajuts públics.

Sergi Balué, cap sectorial de Fruita Dolça de JARC, ha explicat que “avui que arribem a la setena edició dels premis desitgem que aquesta iniciativa ajudi els productors d’aquesta fruita dolça a continuar millorant la qualitat dels seus productes, i a saber que no estan sols. I, sobretot, a disposar d’arguments sòlids i objectius per comercialitzar la fruita a un preu rendible per al productor”.

També ha aprofitat per reivindicar que els restaurants i espais gastròmics introdueixin, com ho fa La Boscana, cada vegada més fruita a les seves cartes, que els consumidors vulguin conèixer qui hi ha al darrera de cada poma produïda i ha fet una crida a l’administració “per donar suport a la pagesia i que els menjadors dels centres educatius i sanitaris públics apostin per introduir fruita fresca de qualitat, de temporada i de proximitat. D’aquesta manera l’administració podrà donar exemple, perquè en un futur els centres concertats i privats també segueixin aquest camí, amb una alimentació cada vegada més saludable i sostenible”.

Abans de passar al lliurament dels guardons, Rosa Altisent, gestora de l’Àrea de Producció Vegetal de l’IRTA, ha exposat la rigorositat del procés d’avaluació, i els detalls més rellevants de les pomes candidates enguany.

Les millors pomes 2023

Fotografia de Carlos Rodríguez: D'esquerra a dreta: Joan Bosch de Bio Bosch Ogànic, els productors de Cal Perico de Bellaguarda (Garrigues) Josep Pujol i Roger Piñol, Montserrat Baró de l’empresa Baró i Fills de Bellaguarda (Segrià) i Josan Forton, gerent de la cooperativa Miralcamp Fruits, de Miralcamp.

Els productors de Cal Perico de Bellaguarda (Garrigues) Roger Piñol i Josep Pujol han recollit el Premi Millor Poma Golden ‘Súper Gold’, de la mà de Sergi Baulé, cap sectorial de Fruita Dolça de JARC; i el Premi Millor Poma Golden Més Dolça, lliurat per Xavier Codina, director regional de Lleida de Banc Sabadell. Cal destacar que és la primera vegada en la història dels Premis que un mateix productor s’emporta dos guardons. A més, Cal Perico també havia rebut la màxima distinció ‘Súper Gold’ en l’edició passada.

El segon gran premi concedit aquest vespre ha estat el Premi Millor Poma Golden ‘Súper Gold Ecològica’, una categoria de nova creació, que ha recollit el productor Joan Bosch de Bio Bosch Ogànic, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà), de la mà d’en Sergi Balué. Bio Bosch Orgànic ja havia guanyat la categoria Més Crocant en l’edició 2022. El Premi ‘Súper Gold Ecològica’ és un reconeixement a una manera de produir encara més sostenible i curosa amb el medi ambient. Així com en el sector de la vinya i el vi, la producció ecològica és més generalitzada, en el cas de la fruita dolça encara hi ha camí a recórrer.

El Premi Millor Poma Golden Més Crocant l’ha recollit Josan Forton, gerent de la cooperativa Miralcamp Fruits, de Miralcamp (Pla d’Urgell). Li ha fet el lliurament del guardó Joan Talarn i Gilabert, president de la Diputació de Lleida. Aquesta empresa cooperativa havia guanyat el màxim guardó els anys 2020 i 2021, i el de Millor Aparença l’any 2022.

La productora Montserrat Baró, de l’empresa Baró i Fills de Bellaguarda (Segrià), a través de la marca Marquesa, ha rebut el Premi Millor Poma Golden a la categoria de Millor Aparença. El responsable de lliurar-li el premi ha estat Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

L’acte ha finalitzat amb un showcooking i demostració a càrrec del xef de La Boscana Joel Castanyé, reconegut amb estrella Michelin, que ha explicat els secrets dels tasts elaborats amb les pomes guanyadores, i que han pogut degustar tots els assistents: infusió de poma, pastisset de poma, poma amb fetge d’ànec i anguila, poma fresca i també pizza dolça de poma.

Els Premis Millors Pomes Golden organitzats per JARC es poden dur a terme gràcies al suport i patrocini d’empreses i entitats que també defensen la importància de la qualitat productiva de les pomes: Banc Sabadell; Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya; Diputació de Lleida; AKIS Internacional; Agro Mòdol; Box Jove; Agromalla; i Altinco Agro.

 

Cerimònia de veredicte i lliurament dels Premis Millors Pomes Golden 2023

 

Per gestió d’entrevistes amb els guanyadors i més informació:

Mireia Ramon, cap de premsa i comunicació de JARC. Mòbil: 639 652 446.

Categories