COAG i JARC presenten la campanya per millorar l’alimentació i la salut de la població, amb l’increment de l’educació agroalimentària a escoles i instituts

Les dues organitzacions professionals agràries han presentat la campanya “Per una educació basada en el coneixement de la nostra riquesa agroalimentària” a l’espai Bertelsmann de Madrid. Es tracta d’una campanya d’inicidència política amb l’objectiu d’incrementar l’actual coneixement del sector agrari entre la població i que això ajudi a millorar  la pròpia salut de les persones. La campanya es proposa que l’educació agroalimentària s’incropori com a matèria al currículum educatiu obligatori de primària i secundària, en el marc desplegament de la nova llei educativa estatal LOMLOE. L’acte serà retransmès en directe via streaming.

La Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) han presentat avui a les 12 hores del migdia, a l’espai Bertelsmann (Carrer O’Donell, 10), de Madrid, la campanya “Per una educació basada en el coneixement de la nostra riquesa agroalimentària”. L’objectiu és millorar els coneixements sobre l’alimentació que té la població en general i aportar-los recursos per saber elegir els productes que compren, un fet que pot ajudar a incrementar la salut de les persones. La campanya també es proposa que l’educació agroalimentària entri a formar part del currículum educatiu obligatori de primària i secundària a Espanya, en un futur proper. L’acte serà retransmès en directe via streaming (https://www.youtube.com/live/qCXHQCTW36M?si=yBRkswImJse-CcMm)

El punt de partida d’aquesta campanya és un estudi elaborat per l’equip tècnic de COAG (“Per una educació basada en el coneixement de la nostra riquesa alimentària”), que aporta el nom a la campanya, i que ha comptat amb finançament del Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030 del Gobierno de España. Disponible en català, castellà i gallec, aquest informe ha analitzat, entre d’altres aspectes, els continguts dels programes educatius d’una selecció d’assignatures i ha detectat la necessitat de millorar els coneixements agroalimentaris de la població a partir de tres temàtiques: alimentació, salut i cadena agroalimentària.

L’acte d’aquest migdia ha sigut la presentació pública de la campanya i serà moderat per la presidenta de l’Asociación de Periodistas Agroalimentarios de España (APAE), Elisa Plumed. A continuació, el Secretari General de COAG, Miguel Padilla, inaugurarà la jornada i donarà pas a la conferència inaugural “Com cultivar l’aprenentatge en l’era digital. De la cadena agroalimentària a la cadena agroeducativa”, a càrrec del consultor internacional i director de Comunicacions Estratègiques d’Smart CityCluster, Alain Uceda.

El responsable de la campanya “Per una educació agroalimentària basada en la nostra riquesa alimentària” a la Comissió Executiva de COAG i cap de la sectorial de porcí de JARC, Jaume Berins, ha fet una presentació detallada del projecte.

Finalment, s’ha realitzat una taula rodona sobre “Cultura alimentària; bona per a la nostra salut i els nostres territoris rurals”, a càrrec de la catedràtica de Geografia Humana de la Universidad Complutense de Madrid, Mercedes Molina; la presidenta de la Sociedad  Española de Nutrición, Maria Marcela González; i el membre de la Comissió Executiva de COAG i cap sectorial de porci de JARC, Jaume Bernis.

Aprenentatge en alimentació, salut i cadena alimentària

Segons Jaume Bernis, membre de la Comissió Executiva Nacional de COAG a Espanya i Europa, cap sectorial de porcí de JARC i impulsor de la campanya, “de la mateixa manera que els nens aprenen a llegir i a escriure, volem que adquireixin coneixements des d’infants en educació agroalimentària, perquè si aprenen a conèixer qui, com i d’on provenen tots els aliments, podran elegir millor quins productes voldran comprar i cuinar quan siguin grans; i això, n’estem segurs, també els ajudarà a adquirir pautes diàries més saludables”.

Des de COAG i JARC es proposa que l’educació agroalimentària passi a ser una ‘competència específica’ transversal en el recorregut curricular de l’alumnat, en la nova llei d’educació LOMLOE. Per aquest motiu, la campanya espera assolir el suport unànime de representants de partits polítics, institucions públiques estatals i autonòmiques i del teixit associatiu educatiu (associacions de pares i mares d’alumnes i professorat), a més a més de nutricionistes, pedagogs i organitzacions professionals de la cadena alimentària, per poder ser aprovat i incorporat en els plans d’estudis de primària i secundària.

La campanya també vol reivindicar i posar en valor tres grans aspectes més: la professió agrària, com a sortida laboral viable; la lluita contra el malbaratament alimentari, tenint en compte que un terç dels aliments que es produeixen de mitjana al món s’acaben llençant; i millorar l’esperit crític agroalimentari de tota la població.

Retransmissió en directe, via streaming https://www.youtube.com/live/qCXHQCTW36M?si=yBRkswImJse-CcMm

 

Més informació:

Jaume Bernis, impulsor del projecte i representant de JARC a l’Executiva de COAG. Mòbil: 649 193 575.

Mireia Ramon, cap de premsa i comunicació de JARC. Mòbil: 639 652 446.

Categories