JARC reclama a la Generalitat el pagament de tots els ajuts agraris pendents

L’organització professional agrària demana al conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural un compromís real de suport al sector agrari i ramader amb el pagament de tots els ajuts pendents: els de Política Agrària Comuna (PAC) corresponent a l’exercici 2023, que hauria d’haver pagat el 16 d’octubre, i els específics per sequera.

Els productors de cereals són uns dels més perjudicats per l’incompliment afegit dels acords del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

 

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclama al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya que aposti per donar un suport real al sector agrícola i ramader, amb el pagament de tots els ajuts pendents. L’endarreriment de la transferència de cada un d’aquests ajuts fa perillar la sostenibilitat i supervivència de les empreses agràries tant familiars com les de més gran dimensió.

Només l’endarreriment en el pagament del ajuts europeus de la PAC provoca una pèrdua als sector agrari d’1,5 milions d’euros de cost financer amb interessos.

L’organització professional agrària fa aquesta petició en el marc de la reunió de la Taula Agrària extraordinària, prevista per avui a les 11 hores a la seu del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

La reunió serà presidida pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i en representació de l’organització professional agrària catalana hi assistiran Joan Carles Massot, president Nacional de JARC; Vicenç Pascual, cap de la sectorial de Cereal; i Gemma Comajuncosa, cap de Política Agrària i Institucional.

En paraules de Joan Carles Massot, “els productors agraris i ramaders hem estat treballant cada dia, amb un esforç ingent, per mantenir les collites i abastir d’aliments la societat malgrat les restriccions d’aigua i la sequera; i per fer front a les pèrdues ens cal rebre els ajuts compromesos, tant els de la PAC com els específics per sequera”.

Els productors de cereals uns dels més perjudicats per l’incompliment afegit dels acord del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

Vicenç Pascual, cap sectorial de cereals de JARC, afegeix que “els productors de cultius herbacis som els que primer vam veure’ns perjudicats per la manca d’aigua i encara no hem rebut cap compensació després de promeses i infinitat de reunions”.

Pascual denuncia també l’incompliment de l’acord de pagament d’ajuts per part del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación pel tancament històric del Canal d’Urgell i Segarra-Garrigues, i destaca que aquests cultius, a més, no són assegurables.

Categories