Si en el lineal el litre de llet està per sota d’1 euro, el ramader s’està arruïnant

L’entitat s’ha concentrat, junt amb Unió de Pagesos, davant les portes d’un Mercadona a Girona per denunciar la situació límit, en la qual es troben les granges de llet a Catalunya i demanar “un bon preu per una bona llet”. 

En un any han tancat 26 explotacions lleteres, passant d’haver-hi 406 ramaders actius a 380. Si volem revertir la situació, l’organització agrària afirma que el preu de la llet ha de pujar als lineals perquè els ramaders puguin rebre un preu que garanteixi la rendibilitat i continuïtat de les seves granges.

La crisi de preus, sumada a l’augment de costos de producció, ha provocat un increment de sacrificis de més del 13,4% els últims mesos (última dada oficial del març). No es disposen de les dades d’abril i maig, que l’entitat assegura que seran superiors.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha participat, junt amb Unió de Pagesos, en l’acte de protesta que ha tingut lloc a les portes del Mercadona de l’avinguda de França de Girona a les 11,30 h. La situació és clara, s’han produït canvis en els preus, però són insuficients, en la situació actual.

El preu que reben els ramaders ha apujat els darrers mesos, però no en la mateixa proporció que els costos de producció. Abans d’aquest augment desorbitat, a conseqüència de la guerra d’Ucraïna, moltes granges ja es trobaven en números vermells. Com a conseqüència, s’ha produït un augment dels sacrificis de quasi un 13,4% els últims mesos, i hem de tenir en compte que només disposem de dades oficials fins a l’abril, abans que esclatés la guerra, perquè “ara les xifres serien molt superiors. S’ha hagut de sacrificar bestiar per pagar factures.”, afirma Josep M. Freixa, president de JARC Barcelona i productor de boví de llet de Manlleu.

Una qüestió està clara, conclou Freixa “Si el preu que es troba el consumidor als lineals és només uns 20 o 30 cèntims per sobre del que hauria de rebre el ramader, és impossible que aquests puguin sobreviure.” I afegia, “Som conscients que els consumidors travessen també moments molt difícils, però  ens agradaria que entenguessin que, si en el lineal el litre de llet està per sota d’1 €, el ramader s’està arruïnant perquè no està cobrint els costos de producció”.

 

L’entitat insta al president Aragonès a què convoqui la cimera del sector lacti

Tampoc han arribat els ajuts anunciats per la consellera Jordà el desembre del 2021, 10 milions d’euros en línies de crèdit o la posada en marxa del Pla de Suport Lacti, que havia d’analitzar la creació d’una organització catalana de productors de llet; ni s’ha produït cap moviment per elevar a Presidència la crisi del sector lleter, qüestió amb la qual la consellera Jordà s’havia mostrat d’acord, l’octubre del 2021. Per tant, l’organització ha instat al president Aragonès a què convoqui la cimera amb caràcter d’urgència, comptant amb la presència del sector primari, la indústria i la distribució, perquè “la crisi estructural que pateix el sector és una crisi de país”.

 

“No volem anuncis, sinó els resultats de les inspeccions”

Des de JARC, han mostrat el seu desconcert per l’anunci fa uns dies de l’inici d’inspeccions a les indústries per part del CadeCAT per comprovar el compliment de la llei de la Cadena Alimentària. El representant de JARC ha confessat que “Pensàvem ja s’estaven duent a terme abans, perquè així ho havia assegurat el DACC, en diferents reunions a la nostra entitat fa mesos.“

En tot cas, JARC considera que la finalitat de les inspeccions ha de ser el compliment de la llei de la Cadena Alimentària i assegurar, que el ramader percebi un preu per la llet que produeix com a mínim superior als costos de producció, més que les sancions; i que haurien de fer-se extensibles a totes les baules de la cadena, incloent-hi la distribució, i no només la indústria.

Categories