Neus Teixidó, cap del programa postcollita de l’IRTA

Entrevistem a la Dra. Neus Teixidó, Cap del Programa de Postcollita de l’IRTA i responsable junt amb els seus companys d’equip de l’edició  d’aquest material.

Les fisiopaties i les podridures, suposen una de les principals causes de pèrdues econòmiques en postcollita de fruita, i conèixer-les i identificar-les, és un primer pas per poder controlar-les millor.

Quin era l’objectiu d’aquest material?

Es tractava de què el professionals de la fructicultura tinguessin al seu abast el material necessari per identificar i conèixer millor les principals fisiopaties i podridures en fruita de llavor, en préssec i nectarina. Feia molt de temps que pensàvem que aquesta documentació era necessària, i teníem moltes ganes de poder proporcionar-la al sector.

En què consisteix exactament?

Inclou tres tipus de material:

  • 2 Guies fotogràfiques de podridures (anomenades col·loquialment “pantoneres” per la seva similitud a les paletes de colors). Una per a préssec i nectarina, i un altra per a poma i pera. En un format molt pràctic pensat per a poder-les portar a sobre i dur-les a camp, central i on convingui per tal d’identificar quin tipus de podridura ens està afectant a la fruita.
  • 4 Pòsters amb les fisiopaties i podridures més habituals en poma, pera, préssec i nectarina, per penjar-los en algun lloc visible de les centrals fructícoles o en despatxos o laboratoris, per ajudar al personal a familiaritzar-se amb els principals causants de pèrdues en postcollita de fruita.
  • 2 Guies descriptives. Una per a les fisiopaties y un altra per a les podridures de la poma, pera, préssec i nectarina. Contenen, a més de la descripció, els símptomes, les causes, el control, les bones pràctiques en central i a camp, així com moltes imatges de totes elles.

A qui va adreçat aquest material?

Ho hem fet pensant en tots els professionals de la fruita: tècnics de centrals i de camp, frigoristes, assessors, pagesos, i qualsevol persona que necessiti estar familiaritzat amb els podrits i els desordres fisiològics de les fruites. I estem convençuts que els serà de gran ajuda en el seu dia a dia.

El material s’ofereix de forma gratuïta. Heu tingut ajuda per poder elaborar-lo?

Sí, des del principi sempre vam pensar que fos un material sense cost per als usuaris, encara que no per això menys valuós. De fet, s’ha pogut elaborar gràcies al finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, mitjançant els ajuts de demostració FISIOFRUIT i PATOPOST a través de l’operació 01.02.01 del PDR de Catalunya 2014-2020.

Aquestes ajudes de demostració estan pensades per oferir eines eficients al sector agrícola per millorar la seva feina, ja sigui a través de Jornades formatives, demostracions de camp i material gràfic com el que hem presentat nosaltres.

Qui ha elaborat aquest material?

Doncs és una feina d’equip del Grup de Fisiologia i el de Patologia del Programa de Postcollita de l’IRTA. Tant els investigadors com els tècnics de laboratori. Penseu que darrera de cada fotografia hi ha tota una feina important de preparació per poder agafar els diferents estadis de desenvolupament de la podridura o la fisiopatia.

Com s’ha fet la difusió?

La nostra intenció era donar aquest material mitjançant dues jornades formatives presencials, en les que es preparava un taller amb fruita afectada per podridures i fisiopaties i on s’ensenyava a reconèixer-les de forma totalment pràctica a tots els assistents. El Novembre de l’any passat vam poder fer la de fruita de pinyol, però la que teníem organitzada per a poma i pera a finals de març, va quedar ajornada pels motius que tots teniu més que present. El passat 19 de Novembre, vam fer una jornada en “streaming”, en versió catalana i castellana, a la que vam tenir més de 200 connexions i on mitjançant xerrades explicatives i vídeos, vam intentar que tothom conegués millor els principals causants de pèrdues en postcollita. No vam poder gaudir dels avantatges del contacte directe, però ens va permetre arribar a més gent i més lluny: amb connexions d’Argentina, Xile, Uruguay, Mèxic, Portugal i de diferents llocs de l’Estat Espanyol que presencialment no haurien pogut assistir. I per suposat molts professionals catalans, que eren el nostre objectiu principal.

Com ha rebut el sector aquest material?

Estem molt contents perquè ens estan arribant moltes felicitacions i molts missatges d’agraïment d’arreu. Ens diuen que els semblen unes eines molt útils i pràctiques, a part de què les troben molt boniques i ben ideades. El fet de tenir-les en català i en castellà ens permet com us deia abans, arribar a un gran nombre de professionals.

Com arriba aquest material als usuaris? Com pot aconseguir-se?

D’una banda, tenim la sort de tenir en al nostre programa, el Servei Tècnic de Postcollita, que assessora més de 90 centrals fructícoles i que són el nostre vincle directe amb el dia a dia del sector. A tots aquests clients, se’ls ha distribuït de forma directa amb els nostres tècnics assessors. La resta el poden passar a recollir al Fruitcentre o contactar a través del correu postcollita@irta.cat per a què els hi enviem.

Teniu pensat editar algun altre tipus de material?

Doncs ara que ja hi tenim experiència, si aconseguíssim el finançament necessari, ens agradaria poder fer-ho amb altres tipus de fruita amb els que treballem com és el cas dels cítrics o altres espècies de fruita dolça.

Categories