Més de 5.000 agricultors i ramaders reclamen a Còrdova solucions polítiques pel sector agrari

Una àmplia representació dels responsables de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, organització integrada a COAG, s’ha concentrat, junt amb la coordinadora,  ASAJA i UPA i les Cooperatives Agroalimentàries aquest matí a la capital de la comarca andalusa, per protestar contra la indefensió que viu el sector agrari.

Canvis en les polítiques europees, protecció davant la competència deslleial de tercers països i preus justos pel productor són algunes de les demandes dels professionals del camp, que també exigeixen suport per superar les conseqüències de la sequera, mesures polítiques coherents en matèria de canvi climàtic, seguretat alimentària i protecció del teixit productiu nacional i europeu.

Més de 5.000 agricultors i ramaders, segons els organitzadors, procedents de tots els punts del territori nacional s’han concentrat aquest matí a la plaça del Triunfo de Còrdova va per a exigir un canvi en la política agrària europea que garanteixi el nostre sistema alimentari i un model professionalitzat d’agricultura. La protesta ha començat a les 11.00 hores, davant el recinte on se celebra la primera reunió de ministres d’Agricultura de la UE.

Els responsables de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, única organització agrària catalana present a l’acte, han qualificat la gran resposta a la convocatòria com “un èxit, que demostra el descontentament del sector amb les polítiques i normatives que van en contra de la producció agrària del nostre territori”.

Joan Carles Massot, president nacional de JARC, que ha participat junt amb altres responsables de l’organització agrària a la concentració, ha destacat que aquesta concentració no pretén criticar la Unió Europea, sinó les polítiques que estan implantant, i que són contràries a l’objectiu que la va impulsar als seus inicis. Ha fet especial incidència en “els tractes comercials amb països tercers, com per exemple el Mercosur, que generen competència deslleial i destrueixen el nostre sistema productiu.”

Esmeralda Rourera, presidenta de JARC Lleida, argumenta que el plantejament d’una PAC global és perjudicial, i que hauria d’adaptar-se al territori, potenciar els professionals agraris i als joves.

“Les polítiques actuals ens deixen en mans de les grans corporacions, quan l’agricultura i la ramaderia haurien de ser una qüestió d’estat per poder garantir la nostra sobirania alimentària”, afegeix la presidenta de JARC de Lleida.

La problemàtica dels preus que perceben els productors és l’altre llastre que arrossega el sector fa dècades. En l’actualitat, els productors agraris es troben en una situació ruïnosa a conseqüència de l’absurda pujada dels costos de producció, superior al 35% en 2022; la caiguda de la productivitat per efecte de la sequera i uns preus en origen que no garanteixen cobrir els costos de producció. En aquest sentit, Massot torna a recordar la importància de què els polítics posin en marxa els mecanismes i recursos necessaris per garantir que es compleix la Llei de la Cadena Alimentària “per protegir els productors dels abusos i aconseguir que cobrin uns preus adequats”.

Categories