JARC insta al DACC a trobar una solució urgent a l’aturada de la caça

 “Tot i utilitzar mètodes de protecció, com el pastor elèctric, en una parcel·la de vinya on en 5 anys obtenia 25.000 quilos de raïm, ara en cullo 5.000. Perdo 4 collites en 5 anys” afirma en Francesc Pasqual, viticultor de Gelida (Alt Penedès).

 L’organització agrària alerta que els animals no entenen de vagues i que aquesta situació agreuja la problemàtica creixent que està patint el sector agrari a conseqüència dels danys ocasionats per la fauna salvatge.

 

Divendres, 8 de setembre de 2023. La Plataforma de les Gosseres de Catalunya, recolzada per diferents entitats de caçadors ha promogut l’aturada de l’activitat de caça des del 3 de setembre.

Davant d’aquesta situació, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha fet arribar una petició a la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament D’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Sanitjas, perquè posi tots els mitjans que estiguin al seu abast per tal de desbloquejar i trobar una solució a aquest conflicte amb la màxima celeritat; atès que aquesta paralització de l’activitat de caça posa en més risc la viabilitat de les explotacions agràries catalanes.

“Lamentablement, la sequera ha eclipsat el greu problema que arrosseguem amb la gestió de la fauna. La situació està lluny de resoldre’s i amb l’aturada de la caça encara es complica més”, assenyala el Cap sectorial de fauna de JARC, Lluís Viladrich. De fet, amb la sequera els cultius esdevenen un rebost important per la fauna salvatge, que veu reduïda la seva disponibilitat d’aigua i d’aliment.

 

En els darrers 5 anys, en Francesc Pasqual ha perdut 4 collites de raïm d’una finca

Després d’una verema nefasta, aquest viticultor de Gelida explica la seva situació en determinades vinyes, compartida en silenci per altres companys i companyes.

Malgrat que cada any instal·la més pastors elèctrics a les seves finques no aconsegueix controlar els danys del senglar. A banda, ha provat tots els sistemes que li han recomanat; posar en funcionament ràdios a la nit, col·locar peces de roba ruixades amb colònia, entre d’altres, però res serveix. Finalment, ha arribat a avançar la verema una setmana per no perdre-ho tot, limitant el màxim potencial productiu i les possibilitats de comercialització que s’obtindrien de les varietats que conrea.

En un dia, els seglars han arrasat un 25% de la producció d’una varietat, deixant la resta en un estat lamentable que, sovint dificulta també la seva comercialització” afegeix el productor penedesenc. “Aquest fet provoca que hagis de prendre decisions que van en contra de la lògica agronòmica i dels teus interessos econòmics, optant per avançar la verema”.

Cada any instal·la més pastors elèctrics als seus camps. Aquest sistema de protecció es ven per uns 500 euros, triga dos o tres dies en tenir-lo en funcionament en una hectàrea de vinya i, el manteniment, aspecte més feixuc i costós, ha de ser diari. És desesperant veure que res et permet aturar un problema, per això penso que entre tots hem de fer més pressió a l’Administració perquè se’n faci càrrec”.

“Els pagesos no volem rebre indemnitzacions de les assegurances, el nostre objectiu és fer un producte de màxima qualitat en cadascuna de les possibilitats de comercialització i guanyar-nos la vida. A banda, només et compensen quan gaire ho has perdut tot. De fet, és lamentable haver de recórrer a l’assegurança quan saps que és un dany que patiràs segur i de manera constant”, afegeix en Francesc.

Categories