AQUEST ALLOTJAMENT RURAL HA FET UNA CLARA APOSTA PER L’ENOTURISME I LA SOSTENIBILITAT QUE, TAL COM APUNTEN LES XIFRES, S’HA CONVERTIT EN UN ABSOLUT ENCERT
Mas Llagostera serà sostenible o no serà. Així de contundent es mostrava la Cristina Bundó, una de les responsables d’aquest allotjament de turisme rural que hi ha ubicat a la Bisbal del Penedès. I aquesta etiqueta de sostenible que sembla “trinxada en molts llocs”, en aquest emplaçament agafa tota la seva dimensió. Es tracta d’un mas que la família va rebre en herència i que va reformar.
Les peculiaritats de la zona i també la filosofia de la família han portat al fet què viure en aquest espai comporti una manera de fer responsable. Es compta amb tots els serveis d’un habitatge, però el visitant rep un díptic que l’orienta en com fer-ne un bon ús que no comporti malmetre recursos. Això, que a priori pot sonar a inconvenient, sense cap mena de dubte s’ha convertit en un dels punts forts d’aquesta proposta, ja que fa ser conscients als inquilins del valor de cada un dels serveis.
A títol d’exemple, hi ha aigua calenta, però la forma d’aconseguir aquest “luxe de tot habitatge”, si es fa seguint les indicacions de la casa, és del tot sostenible, no requereix la despesa energètica habitual. De fet, la casa no està connectada a la xarxa elèctrica convencional, però no suposa cap problema gràcies a la bona gestió del dia a dia. Amb la qüestió de l’aire condicionat també passa el mateix. No n’hi ha com a tal, però un encertat sistema de ventilacions creuades en aquest edifici de pedra aporten el mateix confort de temperatura que es busca en els aparells convencionals d’aire fresc. Per tant, tan bon punt un grup s’interessa per allotjar-se a Mas Llagostera, se l’informa que no li faltarà de res, sempre ha de ser conscient que el dia a dia és diferent del d’una casa convencional. I això, que pot sonar a priori com un impediment, acaba sent un punt fort.
D’entrada, perquè com explica la Cristina, sòcia de JARC, serveix per fer un cribratge selectiu de clients. Els que vénen sabent això, són gent molt més preocupada per l’entorn com a concepte ampli. A més, permet viure d’una manera diferent de l’habitual, que ja és el que es busca quan un va de vacances.
Mas Llagostera és un projecte que obria portes fa 11 anys, per tant pioner a casa nostra, obra de tota la família: d’en Pere, la Cristina i les seves filles, Maria i Cristina.
Els seus responsables són viticultors que van fer el salt a buscar una complementarietat a la seva renda agrària. De fet, el mas està envoltat de les seves vinyes. I no exagera un pas quan es parla que és un lloc de postal. Ara bé, aquest enclavament idíl·lic a dalt d’un turonet, amb vistes dins i fora la finca espectaculars, és el que ha portat també a proposar aquest tipus de sostenibilitat davant els recursos naturals.
I, amb el pas del temps, s’ha confirmat que aquesta aposta fou l’encertada ja que segons ens explica una de les titulars d’aquest espai, en l’actualitat el turisme rural els suposa, aproximadament un 45% de la facturació anual de l’explotació. I això, evidencia la importància del negoci que en anys complicats com el de l’afectació per míldiu o el de la caiguda d’ingressos arran de la pandèmia de la COVID-19 esdevé especialment rellevant.
També és molt destacable que l’aposta de país pel turisme agrari pren força. En aquest cas concret la Cristina explica que una gran part de les persones que s’allotgen a casa seva venen atretes per l’enoturisme. Una qüestió que esdevé capital per una de les grans apostes de país, que és posar en valor els nostres productes, que com és sabut són de primeríssima qualitat. En aquest sentit no defugen la seva responsabilitat pedagògica en aquest ambiciós objectiu i munten activitats com tastets, recomanen llocs de la zona per visitar i compten a casa seva amb productes peculiars del país. En citarem només dos que han aparegut en aquesta mateixa secció del soci a soci, però en són molts més. Disposen, tant per a consumir com per a vendre, de les cerveses d’Oliba Green Beer o dels sucs de paraguaians Ecolorgic del grup Garreta.
Així que sí, que sense cap mena de dubte, aquest espai que tant cuiden les mans de l’home de la Cristina, d’en Pere Solé, imprimeix a qui el visita una concepció de país que és car de veure sense sacrificar el gaudi tant dins com fora d’aquest allotjament rural. Una manera de fer, que feia que l’allotjament fos reconegut el 2017 per Europa com a una de les millors cases de turisme rural sostenible.