Des de JARC-COAG exigim una rectificació pública del ministre Garzón

“Si no rectifica, esperem que el president del govern pregui mesures”

Després de llegir les últimes declaracions del ministre de Consum en The Guardian des de JARC-COAG considerem que:

-El titular de Consum incorre en una imprudència màxima i greu irresponsabilitat en les seves declaracions perquè temes de vital importància i transcendència per al sector ramader, com són el futur de la ramaderia a Espanya i el model de producció, el consum de carn en una dieta sana i equilibrada o el canvi climàtic, han de realitzar-se amb la màxima serietat i rigor i no criminalitzant als milers de famílies del sector ramader.

-No estem d’acord en l’afirmació que menjar menys carn jugarà un paper clau per a ajudar a Espanya a mitigar els efectes de l’emergència climàtica, frenar el procés de desertificació i protegir la seva vital indústria turística. Des de JARC i COAG no entenem per què centra la crítica en la carn quan és notori i real que hi ha altres sectors econòmics que generen més gasos d’efecte d’hivernacle que el mateix sector ramader, cas de les grans multinacionals del transport i les poderoses companyies energètiques.

Posar en qüestió el nivell de benestar animal en la ramaderia és dubtar de la reglamentació europea en aquest àmbit, considerada la més exigent del món. Les paraules del ministre amb les quals suggereix “que es mengi menys carn i que aquesta s’assegurin que sigui de bona qualitat”, és un debat que requeria deixar clar per part del ministre que tota la carn que es produeix a Espanya compleix amb la normativa de qualitat i seguretat alimentària.

Trobem a faltar que el ministre Garzón, dins del Govern, qüestioni les importacions de carn que arriba de tercers països i que no compleix amb les mateixes exigències que nosaltres i que genera moltes més emissions i problemes sobre el canvi climàtic. En un exercici de coherència, hauria d’haver rebutjat la posició del seu govern sobre el suport al tractat de lliure comerç amb Mercosur que generarà moltes majors importacions de carn i que generarà un fort impacte al sector ramader, sobretot al model més sostenible de ramaderia.

Demanem al ministre Garzón que més que opinar, es comprometi, dins del Govern, al fet que s’obrin les taules necessàries per a tractar aquests temes i que abans d’opinar d’un sector concret reculli dades suficients i contrastades perquè el missatge que transmeti no deixi en evidència la seva falta de coneixement i sensibilitat cap a un col·lectiu tan important com el de les milers de famílies que sustenten els diferents sectors ramaders espanyols.

Categories