JARC proposa mesures fiscals, de finançament i d’accés a la terra pels joves al Parlament

“Què volem un territori ric o un ric al territori”, ha preguntat Xavier Purroy, representant dels Joves de JARC, als diputats, fent referència a les dificultats que troben els joves per incorporar-se al sector agrari, que sense relleu generacional, quedarà en mans de grups inversors en uns anys.

L’organització agrària proposa accions concretes per afavorir la incorporació de joves empresaris de mitjana i petita empresa al camp. Beneficis fiscals per arrendar la terra, lliure amortització de les inversions o mecanismes públics i privats que prioritzin el finançament dels emprenedors, com es fa en el cas de l’habitatge social, són algunes de les mesures proposades.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha comparegut al Parlament de Catalunya per exposar mesures de suport als joves empresaris agraris per garantir el relleu generacional i la sobirania alimentària. L’entitat ha parlat de la necessitat d’adaptar el suport per part de les administracions a les necessitats reals del col·lectiu. Segons l’informe del FEGA, publicat l’agost de 2022, en relació amb els perceptors dels ajuts directes el 2020,  en els pròxims 10 anys 6 de cada 10 productors estaran en edat de jubilar-se. Per tant, el relleu generacional és cabdal per assegurar l’agricultura i la ramaderia al nostre territori, “són pal de paller del país, produint aliments, creant milers de llocs de treball i combatent el despoblament”.

Purroy ha explicat que un dels principals esculls per a les noves incorporacions és aconseguir terres i finançament, qüestions amb les quals es troben amb desavantatge respecte als veterans, ja que no solen comptar amb patrimoni, ni un històric que els avali.

“Què volem un territori ric o un ric al territori”, ha preguntat Xavier Purroy, representant dels Joves de JARC, als diputats

L’entitat demana que es posi  en pràctica una política de joventut i proposa algunes iniciatives que en podrien formar part, com eliminar el topall de 5 anys des de la seva incorporació per a ser considerat com a jove, perquè es puguin beneficiar entre els 18 i els 40 anys de la puntuació preferent a l’hora de demanar altres ajuts com els de plans de millora. Ara, per exemple, una persona que comença l’activitat agrària amb 18 anys, deixa de ser considerat jove als 23.

L’organització agrària lamenta les dificultats que es troben els professionals agraris per trobar finançament als inicis, ja que no poden accedir als crèdits ICF, SAECA o avalis del Ministerio i no compten amb un històric per fer front a l’anàlisi de riscos per obtenir fons de la banca privada. Per tant, considera que banques públiques i privades haurien de destinar part del finançament als emprenedors agraris, tenint en compte que requereixen inversions importants. Com a mostra, només un tractor pot costar uns 150.000 €.

Altres de les mesures que JARC va posar sobre la taula són la bonificació de l’arrendament de terres perquè els joves normalment no solen tenir capital per comprar les finques, i la lliure amortització, ja que els pagesos depenen d’ingressos irregulars, en funció de les collites.

Per part de l’Administració, l’organització agrària reclama que doni suport també a la tan necessària modernització d’explotacions, com per exemple del reg, que implica grans inversions, que els professionals agraris no poden assumir, i seria un altre element que inclinaria la balança a què els grans inversors acabin copant el mercat.

Categories