JARC celebra el seu 25è aniversari

JARC aposta per la modernització de les explotacions per afrontar els nous reptes

L’organització agrària ha escollit Torrebesses, un micropoble del Segrià, per celebrar amb els socis i els fundadors de l’entitat un quart de segle de la seva creació. JARC vol reivindicar el món rural, “per donar un missatge de territori, de població, d’antidespoblament”, en paraules de Joan Carles Massot, president nacional de l’entitat.

Els grans reptes del futur per al sector agrari, a part d’aconseguir preus justos per als productors i mesures de protecció per als professionals agraris, especialment els joves, passen per facilitar l’adaptació a la nova realitat climàtica, fomentant com a factors claus la investigació, innovació tecnològica i digitalització del camp, entre altres.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha celebrat el seu 25è aniversari amb els socis i els fundadors de l’entitat, en mig d’un ambient festiu, amb àpats elaborats amb productes de la terra i ball.

Narcís Torrentó, el primer president de l’entitat, va recordar com als primers moments de l’entitat van voler transmetre un missatge d’optimisme, “treballar per tothom i amb les altres organitzacions, amb rigor, sense oportunisme ni demagògia, aprofundint en els valors propis del nostre sector.” Durant la seva trajectòria l’entitat ha defensat l’agricultura i ramaderia professional, encapçalada per petites i mitjanes empreses, sovint familiars. Amb un tarannà apolític i negociador ha centrat els seus esforços en trobar solucions, fent pressió a totes les administracions, sense distincions.

Joan Carles Massot ha fet incidència en la importància de treballar per a garantir el relleu generacional, i aconseguir que es doni major suport als joves, “que són el garant de la nostra sobirania alimentària”. En aquest sentit, garantir uns preus adequats per als productors és una condició sine qua non. Per altra banda, ha increpat directament al Departament, a qui ha reclamat que faci els deures amb la gestió de la fauna salvatge.

Narcís Torrentó, primer president de JARC va recordar com als primers moments de l’entitat van voler transmetre un missatge d’optimisme, “treballar per tothom i amb les altres organitzacions, amb rigor, sense oportunisme ni demagògia, aprofundint en els valors propis del nostre sector.”

Entre els reptes actuals també ha destacat que agricultors i ramaders s’estan adaptant a la nova realitat climàtica i JARC continuarà lluitant perquè es millorin les condicions de les assegurances agràries. Paral·lelament, tanmateix caldrà donar suport a les inversions en sistemes per combatre fred i calor i cultivar noves varietats més resistents; i també caldrà impulsar la fertilització orgànica, que és un subproducte de proximitat que pot reduir la dependència dels fertilitzants químics. Massot ha afegit que per ser més sostenibles, però també més independents, de circumstàncies com l’actual haurem d’incorporar energies renovables. “Des de JARC”, ha afirmat, “sempre hem apostat per la formació i la innovació per ser més rendibles i eficients. Ara en el cas de l’aigua, no tenim elecció, modernitzar el reg és una necessitat cada dia més vital”.

L’organització ha retut un calorós homenatge als fundadors de l’organització, Narcís Torrentó, el seu primer president; Josep M. Jové, nomenat president territorial de Lleida i posteriorment nacional, el 2005; Pere Ferrer, president de la territorial de Girona; Sergi Vives, que va ser el primer president de JARC Tarragona i Joan Biosca, que va ostentar també aquest càrrec, i també va ser representant de les Terres de l’Ebre.

A l’acte també han estat convidats Miguel Padilla, secretari general de COAG, entitat de la qual JARC en forma part; i Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia, en representació del Govern de la Generalitat.

Categories