L’organització agrària sol·licita urgentment a les administracions més concreció respecte als equips de protecció i les mesures de seguretat adequades que han de garantir els ocupadors per protegir correctament la salut dels seus empleats amb relació al covid-19.
L’entitat també reclama que es clarifiqui com s’organitzarà la contracció de mà d’obra. Cal que tothom tingui clar a qui s’han d’adreçar tant els demandants d’ocupació com els empresaris, davant l’imminent inici de les primeres tasques de recol·lecció.
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya considera prioritari que es publiqui un protocol sanitari per a la prevenció de riscos laborals davant el coronavirus. Jaume Domènech, cap sectorial de Laboral de JARC, considera que queden moltes incògnites sense resoldre respecte a l’equip de protecció individual (EPI) que han de fer servir els treballadors.
A banda de la necessitat urgent de comptar amb un protocol, Domènech constata que els empresaris tenen una gran preocupació per saber on podran adquirir els EPI i quin cost tindran, davant l’escassetat de material del mercat.
JARC alerta d’un doble perill, per una banda, es posa en risc la salut del personal assalariat, i per l’altre l’empresari queda exposat davant d’un possible contagi del treballador pel Covid-19 a què aquest fet sigui considerat com accident laboral.
Malgrat que des de JARC, es facilita la informació de la qual disposem per posar en contacte treballadors demandants de feina i empresaris necessitats de mà d’obra, l’entitat recorda que el Servei d’Ocupació Català es va comprometre a vehicular aquesta gestió i vol que el SOC concreti oficialment quin és el procediment a seguir. L’organització agrària demana que es faci públic amb celeritat donat que en dues setmanes començarà la recollida de la cirera.