JARC demana la dimissió del secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Oriol Anson, per incompliment de les seves funcions

La petició de dimissió és un acord del Consell nacional de JARC pres en la reunió mantinguda  dimecres passat, 18 d’octubre, a Vilafranca del Penedès. Els màxims representants de l’organització agrària considera que la inacció del secretari d’Agenda Rural del Departament perjudica directament tot el sector agrícola i ramader català.

Els ajuts directes de la PAC que corresponen a Catalunya pugen 210 milions d’euros i afecten uns 40.000 pagesos i ramaders catalans.

20 d’octubre de 2023. L’organització professional agrària Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha demanat aquest divendres al matí la dimissió del secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, perquè considera que no està desenvolupant les funcions més essencials que li són atribuïdes per normativa.

En concret, la queixa se centra en les funcions que Oriol Anson té encomanades en qualitat de secretari d’Agenda Rural i que tenen relació amb el desenvolupament rural: l’endarreriment reiterat de la tramitació del pagament de la bestreta dels ajuts directes de la Política Agrícola Comuna (PAC) de l’exercici 2023 i la gestió dels danys provocats per la fauna salvatge als cultius.

El govern d’Espanya ha confirmat que ja ha transferit els diners dels ajuts de la PAC procedents dels fons de la Comissió Europea a les comunitats autònomes que ho han sol·licitat i aquestes tenen entre el 16 d’octubre de 2023 i el 30 de juny de 2024 per tramitar els pagaments als productors. Ara com ara, dues comunitats autònomes ja han començat a pagar: Castella i Lleó el 70% de l’import de les bestretes i Extremadura un 50%, mentre que Aragó ha confirmat que ho farà a partir del dia 10 de novembre.

“Des de JARC demanem la dimissió del secretari d’Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, perquè tenim constància que l’administració catalana no només està endarrerint el pagament dels ajuts, sinó molt pitjor: encara no ha sol·licitat al Ministerio que li transfereixi els diners corresponents a aquests ajuts; i això és inadmissible”, ha declarat Joan Carles Massot, president nacional de JARC.

L’organització agrària recorda que la Secretaria d’Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya es va comprometre l’any 2021 a crear un grup de treball per resoldre l’endarreriment en els tràmits dels pagaments dels ajuts, però no ha fet res al respecte. En conseqüència, l’únic que s’ha aconseguit és cronificar el problema i augmentar l’endeutament dels productors, que comptaven en poder cobrar aquesta tardor els ajuts i veuen perillar la viabilitat dels seus negocis agrícoles.

“Els diners d’aquests ajuts directes provenen de Madrid i no té sentit que la Generalitat de Catalunya, que té la responsabilitat de gestionar-los, els freni o paralitzi”, ha afirmat Joan Carles, que demana a la Generalitat que “la millor manera per defensar el sector professional agrícola i ramader és no endarrerir els pagaments dels ajuts que aquests professionals tenen dret a cobrar”.

Si els tràmits de la Declaració Única Agrària (DUN) és una gestió cada vegada més informatitzada, la gestió dels pagaments dels ajuts cada any hauria de ser més àgil i ràpida. “No és així perquè cada vegada tenen més controls vinculats a la DUN o és que es tracta d’altres temes que aturen el pagament?”, ha manifestat Joan Carles Massot.

JARC també demana la dimissió del secretari d’Agenda Rural per la ineficàcia i ineficiència en resoldre els greus problemes provocats pels danys de la fauna salvatge a camps de cultiu, com pot ser la plaga de conills de bosc o els porcs senglars, un tema que afecta la majoria de productors catalans.

“Si la Generalitat de Catalunya és l’administració competent en fer complir la normativa d’activitats cinegètiques, no n’hi ha prou amb haver obert un període de participació pública del futur avantprojecte de la llei: cal que ens ajudi a trobar solucions avui, de manera immediata”, ha puntualitzat Joan Carles Massot, president de JARC.

 

 

 

Categories