JARC assenyala Freixenet, Torres i García Carrión com els principals responsables dels baixos preus del raïm

JARC assenyala Freixenet Torres i Garcia Carrion

“És intolerable que Freixenet pagui el raïm a 30 cèntims d’euro el kg, el mateix preu de l’any 2000. Les principals empreses de vi i cava generen un efecte dominó en la resta de cellers que acaben oferint retribucions molt similars als productors”, apunta la sectorial de la Vinya de JARC.

Algunes cooperatives han liquidat el raïm a menys de 18 cèntims/kg. La concentració de l’oferta per tenir més força per negociar el preu no els està funcionant i continuen sense poder defensar un preu adequat per als seus socis cooperatius.

Una clara mostra de què el conreu de les vinyes no resulta rendible en aquests moments és que empreses com Freixenet i Torres hagin arrendat la major part de les seves finques. Amb l’increment dels costos de producció actual, el preu del raïm convencional hauria d’estar per sobre els 40 cèntims/kg, lluny dels 30 cèntims que estan percebent molts viticultors.

Si bé és cert que els cellers privats estan pagant el raïm ecològic entre 42 i 44 cèntims, encara hi ha alguns cellers que només es paga 2 o 3 cèntims per sobre del preu del convencional (entre 32 i 33 cèntims/kg). Cal tenir en compte que el seu conreu que comporta un risc molt més elevat.

Aquests fets demostren que la Llei de la Cadena Alimentària no s’està complint en relació a pagar per sobre preu de cost, i sovint tampoc pel que fa a l’obligació de cobrar a 30 dies, que en molts casos s’està allargant a 210 dies.

Els principals responsables, segons l’entitat, són les grans empreses de vi i cava, que marquen la tendència a la baixa. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya afegeix que les cooperatives que elaboren vi i cava tampoc se n’han sortit. Haurien de poder posar un preu als productes que doni un valor afegit, però la realitat és que trobem ampolles als lineals per sota de 2€, que desprestigien el producte.

La sectorial de la vinya de JARC demana a les DO -especialment la DO Cava, que aglutina més hectàrees a Catalunya- que donin informació objectiva i contrastable sobre els estocs de la passada campanya i els actuals. Actualment, apunten que s’han reduït força els estocs per l’increment de les vendes, però l’entitat lamenta que no es disposi d’informació contrastable. “Calen dades clares per evitar l’especulació i que es faci baixar el preu de forma anòmala, sense basar-se en l’oferta real actual”, argumenta la sectorial de la vinya.

Les DO haurien de vetllar en tot moment per la qualitat dels productes que emparen. Només així es contribuirà a elevar el seu prestigi i, en conseqüència augmentarà els seus preus, segons JARC.

 

Estem analitzant accions contundents de protesta

L’organització agrària està analitzant accions de protesta i fa una crida a la unitat en defensa del sector.

L’entitat instarà als grups parlamentaris a demanar suport per als productors al Parlament de Catalunya, perquè si la situació no canvia, no hi ha futur per a la viticultura catalana. També exigeix a l’Administració que exerceixi un control absolut en relació amb els moviments de most i vi, perquè es pugui garantir que les ampolles de vi cava i escumosos s’omplin amb el vi que surt de les vinyes del territori català.

Categories