JARC aposta per la verema en verd i la destil·lació per fer front a la crisi vitivinícola

Per resoldre la situació d’excedents, l’entitat ha demanat la destil·lació de vi base excedentari, a uns preus adequats al valor de vi i també creu necessària la verema en verd, amb unes retribucions suficients per a compensar la pèrdua de renda i les operacions de destrucció de raïms al camp.

L’organització agrària ha proposat les mesures al MAPA per equilibrar el mercat, a través de COAG, la coordinadora de la qual forma part en l’àmbit estatal, en una reunió celebrada a Madrid, amb representants del sector vitivinícola del Ministeri.

 Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya de JARC, veu necessàries “ajudes addicionals de la UE, que se sumin al fons de la PASVE (Plan de Apoyo al sector Vitivinícola Español) perquè les mesures d’intervenció que proposa la Comissió siguin efectives i no només maquillatge”.

11 de maig de 2020. Esperanza Orellana, directora General de Mercados Agrícolas y Ganaderos i Camino Arroyo, subdirectora General de FyH y Viticultura, van exposar les mesures extraordinàries proposades per la Comissió Europea a causa del COVID-19 per al sector del vi, un dels més afectats pel confinament: major flexibilitat de caràcter tècnic i administratiu en l’aplicació de les mesures del PASVE, destil·lació de crisi, emmagatzematge privat (finançades amb fons del PASVE), i l’extensió de la validesa de les autoritzacions de plantació i replantació que expiren l’any 2020, a més de l’ampliació del termini d’arrencada en cas de replantació anticipada de vinyes.

JARC valora positivament les mesures i defensa que són necessaris fons extraordinaris de la UE, que podrien complementar-se amb fons addicionals del Govern d’Espanya, perquè amb els fons del PASVE, les mesures d’intervenció que proposa la Comissió no són factibles. Segons JARC, les mesures més prioritàries serien la destil·lació i la verema en verd (que ja està inclosa en el pla de suport però sense pressupost), mentre que l’emmagatzematge de vi s’hauria d’aplicar en determinades situacions molt particulars per a vins amb DO i d’alt valor afegit, que no és aconsellable destruir, i que no tenen una situació d’excés d’estocs.

“La urgència d’executar aquestes mesures és molta”, apunta Vidal, “cal evitar que molts viticultors hagin de deixar els raïms al cep o que moltes bodegues tinguin dificultats. Cal que el Ministeri publiqui ja la norma que regularà les mesures adequades i que sigui clara i suficient.”

 

DO CAVA: destil·lar i verema en verd amb compensacions adequades

Per la DO CAVA, JARC veu la destil·lació com una de les opcions prioritàries. En concret vam explicar al MAPA que es podrien destil·lar fins a 600.000 Hl de vi base excedentari però a uns preus que corresponguin al valor de vi de DO i que s’hauria d’apropar als 0,55 euros/litre.

“També la verema en verd, amb l’eliminació total del raïm d’una parcel·la, és una mesura molt útil per regular la producció de la nova collita”, afegeix la cap sectorial de JARC, “sempre que es destinin fons suficients per a compensar la pèrdua de renda i les operacions de destrucció del raïm”. L’entitat va estimar en uns 2.500 euros/ha, l’import mínim de la mesura perquè sigui mínimament atractiva pels viticultors. A més per al control proposa recolzar-se en l’experiència dels veedors de la  DO i els criteris de peritatge de les assegurances agràries.

Categories