És inacceptable que només es pugui controlar la fauna si perilla la viabilitat futura de l’explotació

L’entitat va demanar al Departament d’Agricultura més concreció respecte als criteris per permetre la caça com a mesura de control de fauna salvatge. La seva resposta, no exempta d’ambigüitat i imprecisions, ha estat que durant el confinament s’autoritza l’activitat cinegètica quan la gravetat dels danys “comprometi la viabilitat futura de l’explotació”.

Mauri Bosch, cap sectorial de la Fauna Salvatge de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, considera que “el control dels animals cinegètics hauria de servir per evitar danys als agricultors, no per evitar la ruïna de les empreses”.

Els Serveis Territorials de Barcelona del DARP van aclarir a l’entitat agrària que la caça estava permesa només quan “la gravetat dels danys puguin ser considerats que malmetin la viabilitat futura de l’explotació”. Si el Departament d’Agricultura no rectifica i modifica els criteris per autoritzar excepcionalment l’activitat cinegètica com a mesura de control de fauna salvatge mentre duri el confinament, JARC exigeix que l’Administració hauria de compensar directament amb el complement de la renda la part de l’actual collita que perden els agricultors.

Malgrat que la missiva de la Generalitat nomena certes excepcions (com els cultius de cereals, que són “més delicats”, o posa l’exemple del cultiu de la cirera a 7 municipis del Llobregat), el criteri general que estableix el DARP de “comprometre futures collites” deixa la porta oberta a la indefensió dels agricultors per la present campanya. Bosch recorda que estem parlant de què les destrosses que provoca la fauna en l’actual collita “comprometen ja la rendibilitat de les explotacions agràries”.

“Els agricultors fa anys que pateixen una crisi de preus”, afegeix el cap sectorial, “a més de patir les conseqüències de temporals i incendis, no hauríem d’afegir més danys per part de la fauna salvatge dels habituals i inevitables, tenint en compte que es pot controlar amb la caça”. Tant Mauri Bosch com Lluís Viladrich, l’altre cap sectorial de Fauna Salvatge de JARC, asseguren que es pot practicar l’activitat cinegètica seguint les mesures sanitàries i de seguretat que segueixen els treballadors del sector agrari, i contribuir a mantenir l’activitat essencial i necessària que és l’agricultura.

Mauri Bosch explica l’erroni del plantejament per part de les administracions, quant al control de les espècies salvatges que estan destrossant els cultius. Segons el cap sectorial, no podem tractar la fauna salvatge com a una situació puntual i actuar només en els escenaris on produeixen els danys als agricultors o ramaders. Les condicions imposades pel confinament han propiciat una intensa proliferació i extensió de les àrees on actuen aquestes espècies. Com apunta Lluis Viladrich, “són animals territorials que s’estan expandint i, si no els comencen a aturar, els danys es perllongaran durant molt temps.”

El creixement incontrolat de fauna salvatge pot comportar també un risc sanitari, donat que poden ser portadors de malalties contagioses. Els senglars, per exemple, representen una amenaça per a la propagació de la pesta porcina africana (PPA), que podria posar en risc les explotacions porcines, que tants esforços estan realitzant per complir les mesures de bioseguretat a les granges.

Notícies relacionades

Categories