El DACC fa una mala gestió de les zones vulnerables

 

L’entitat considera que la nova moratòria d’ampliació de granges en aquests territoris no és la solució, si no s’actua en totes les activitats que aporten nitrats al sòl o les aigües.

“El Departament ara té competències per aplicar mesures a tots els agents implicats en la problemàtica. Posar limitacions només a l’activitat ramadera és injust i no serà efectiu”, afirma en Jaume Bernis, cap sectorial de Porcí de l’entitat.

Dimarts passat, el Departament de la Presidència publicava el Decret Llei de mesures extraordinàries de limitació de la densitat ramadera en Zones Vulnerables (ZV) que plantejava una nova moratòria, ara de quatre anys, per poder ampliar determinades granges a 68 municipis catalans.

Aquesta mesura mostra, segons Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha fracassat en la reducció de la contaminació en les zones vulnerables, tal com ha reconegut la conselleria, i està en camí de tornar-ho a fer si no aborda la problemàtica de forma àmplia, incidint en l’activitat de tots els agents implicats en aquest tema.

“El DACC ha ampliat les seves competències, per tant, les seves propostes han de ser més globals i no centrar-se només en l’activitat ramadera”, indica en Bernis.

L’organització també recorda que en les mostres preses per definir la nova delimitació de zones vulnerables publicada enguany i en l’estudi de determinació de l’origen dels nitrats, publicat per l’Agència Catalana de l’Aigua l’octubre de 2018, no es pot determinar la procedència exacta dels nitrats orgànics, però s’observa una major presència de nitrats d’origen humà.

Potenciar la fertilització orgànica

JARC manifesta que un 20% de les terres fertilitzables situades en zones vulnerables no s’estan adobant amb dejeccions ramaderes perquè hi ha una persecució d’aquesta pràctica. Cal facilitar-la per potenciar l’economia circular i l’aprofitament dels recursos agraris, premiant als agricultors que ho facin.

Per tal d’incentivar la fertilització orgànica, l’entitat ha demanat a l’administració estatal i autonòmica que es bonifiqui tots aquells agricultors, que compleixin amb l’eco-esquema d’agricultura de precisió en la gestió de nutrients de la nova PAC, i que fertilitzin amb un 30% d’adob orgànic com a mínim. D’aquesta manera, s’aprofita un subproducte com són fems i purins, i es disminueix l’ús de fertilitzants minerals, beneficiant indirectament al sector ramader.

“Està clar que cal adobar els camps per produir aliments. Fem-ho de la forma més sostenible possible”, afegeix el cap sectorial de Porcí de l’entitat.

Categories