JARC demana indemnitzacions pels danys provocats pels conills a Lleida

 

El Departament d’Agricultura admet que la caça recreativa no permet controlar l’excés de població a la Plana, que ha provocat pèrdues superiors al 70% en els cultius.

 S’acorda analitzar altres mesures de control de poblacions, com la prohibició de caçar els depredadors naturals dels conills, l’autorització de gàbies o batudes nocturnes a peu.

 

Luís Viladrich, cap sectorial de fauna salvatge de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha estat clar en la reunió celebrada amb representants del Servei Territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) a Lleida.”Agraïm la feina dels caçadors i l’actitud de l’administració, però com els resultats són clarament insuficients, o es posen en marxa més mesures de control de la fauna salvatge o s’indemnitza als productors agraris pels danys ocasionats”, afirma Viladrich.

El DACC ha reconegut que aquesta problemàtica no es pot resoldre només amb la caça recreativa, acordant analitzar les següents mesures:

  • Traslladar a la direcció del departament la possibilitat d’indemnitzar els danys als agricultors.
  • Prohibir la caça de rapinyaires, teixons i guineus i, si cal, establir plans de reintroducció.
  • Autoritzar als productors agraris a col·locar gàbies a les seves propietats.
  • Eliminar determinades mesures que dificulten la caça.
  • Analitzar quins vedats tenen més dificultats per controlar les poblacions de conills, per declarar-hi l’emergència cinegètica i podem aplicar actuacions més contundents.
  • Incloure a la normativa la possibilitat de fer batudes nocturnes a peu i la responsabilitat dels gestors d’infraestructures.

La llei de caça catalana no pot esperar més

L’organització agrària reitera que fa anys que s’està parlant de publicar la llei de caça autonòmica, donat que som l’única comunitat que encara es regeix per la norma estatal de 1970, absolutament desfasada. En conseqüència, JARC demana al DACC que la tramiti amb urgència per poder posar en marxa noves línies d’actuació per acabar amb les poblacions descontrolades d’animals salvatges que provoquen danys als pagesos, incrementen el risc sanitari de les granges i accidents de trànsit.

“Tothom reconeix que amb la caça no hi ha prou, per tant, s’ha de modificar la normativa per poder aplicar noves mesures de control”, afirma Lluís Viladrich.

Els Agents Rurals capturaran fauna salvatge

A la tardor, començarà a funcionar un grup especial d’Agents Rurals encarregats de la captura de fauna salvatge. Anunci valorat positivament pels representants de JARC, tenint en compte que qualsevol mesura addicional serà benvinguda.

Categories