Quant als productors de fruita dolça afectats per les gelades a Lleida, l’entitat considera un greuge que hagin exclòs de la reducció municipis com Torres de Segre i Soses. L’organització entén que s’hauria d’haver plantejat una rebaixa de forma generalitzada per les zones més perjudicades, Segrià, Noguera, Pla d’Urgell i Urgell.
JARC celebra que s’hagi escoltat la seva petició de rebaixar els mòduls de l’IRPF en com a mínim un 30% a tots els sectors ramaders, però lamenta que s’hagi deixat fora la cria, guarda i engreix d’aus, que també ha patit els efectes de la pandèmia i la pujada de l’energia.
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya reclamarà que es revisin algunes de les reduccions dels mòduls de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l’exercici 2021 relacionats amb sectors o territoris afectats per sequera, gelades, tempestes o plagues de conills que han quedat inexplicablement fora de les rebaixes, com són l’olivera; els cereals i els farratges, l’horta i alguns municipis productors de fruita dolça afectats per les gelades de març.
Els productors de cereals i farratges han sigut obviats a Lleida
L’episodi de baixes temperatures que va afectar gairebé 9.000 hectàrees de cultiu a Lleida han produït danys d’entre el 60% i 100% en fruita de pinyol, i del 50% en pera, en moltes finques del Baix Segre i Segrià, amb especial atenció a les fondalades de l’Horta de Lleida, i d’entre el 40% i el 80%, tant en pinyol com en llavor, a les comarques del Pla d’Urgell, Urgell i la Noguera.
Per aquest motiu, JARC considera que les rebaixes publicades per a la fruita dolça per sota del 40% són insuficients. Segons l’entitat, el fet que no s’hagin plantejat de forma generalitzada per les comarques més afectades (Segrià, Noguera, Pla Urgell i Urgell) és un greuge, que ha deixat sense la reducció a municipis productors evidentment afectats com, per exemple, Torres de Segre i Soses.
Quant a la fruita seca, l’organització agrària agraeix que hagin tingut en compte la seva demanda de reduir els mòduls pel cultiu de l’ametlla a les Garrigues, però titlla d’error haver deixat fora diversos municipis del Pallars Jussà i la Segarra, on s’hauria d’haver aplicat una reducció de mòduls encara que fos menor. El mateix ha passat a municipis del Segrià, amb el cultiu de l’olivera.
A la província de Lleida, els cultius de cereals i farratges han sigut obviats pel Ministeri. JARC va demanar una rebaixa de mòduls d’entre el 30% al 50% per nombrosos municipis, sobretot de les comarques de la Noguera, Segarra, Urgell i Pallars Jussà, afectats, en alguns casos per les gelades, però, sobretot, per l’escassetat de pluges i una plaga de conills, que ha acabat arrasant moltes hectàrees de cultius. L’entitat es compromet a reclamar al Ministerio que rectifiquin i apliquin la rebaixa a aquest sector, tan castigat darrerament.
Alguns afectats per les pluges torrencials i les nevades de Tarragona exclosos de la rebaixa
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya es manifesta satisfet de què s’hagi escoltat la seva demanda de rebaixar els mòduls de l’IRPF al cultiu de l’arròs (Amposta, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Sant Carles de la Ràpita, L’Aldea, L’Ampolla, i Camarles); d’avellana (Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i a diversos municipis del Tarragonès); i d’ametlla (a tota la província). També considera positiu que s’hagin atès les seves sol·licituds de reducció de mòduls per a la producció de raïm de la Terra Alta i Priorat, afectada per diverses tempestes amb pedregada durant l’estiu.
L’entitat demana, però, que es rectifiqui i es redueixin els mòduls dels cultius d’horta als municipis del Montsià i Baix Ebre, afectats per les pluges torrencials de la tardor, que van fer perdre diverses collites. En el mateix cas es troba el cultiu de l’olivera en aquests municipis, i en les comarques de Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta, van sofrir danys per les nevades d’hivern. Per aquest motiu, l’organització considera que s’hauria d’haver tingut en compte, de forma generalitzada, una reducció de mòduls de, com a mínim, el 30%.
Cereals, farratges i alguns cultius d’horta sense reduccions a Barcelona
Malgrat que JARC troba positiu que hagin escoltat la seva petició i hagin reduït els mòduls per als productors de carxofa del Baix Llobregat, considera que és insuficient. L’entitat troba a faltar la resta de cultius hortícoles de la zona, sobretot de fulla i llegum, que també van patir gelades al gener.
L’organització agrària va advertir que a la zona de Catalunya Central, la falta de precipitacions en els moments decisius del cultiu de cereals i farratges implicaria una davallada de la producció. En aquest sentit, la rebaixa publicada no és suficient, i deixa fora molts municipis afectats del Bages i Osona. Així com caldria augmentar la rebaixa en els cultius de farratgers al Berguedà, que patir les tempestes d’estiu, on només s’ha tingut en compte la colza, deixant fora molts dels municipis afectats.
L’entitat celebra, però, que s’hagin tingut en compte les seves peticions per la vinya i la cirera. En el primer cas, amb una reducció de la collita per la manca de pluja durant 2021 (Penedès, Garraf i l’Anoia), i en el segon, afectada per cracking per excés d’aigua (Torrelles de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Sant Climent de Llobregat).
Farratges i olivera queden fora de les rebaixes a Girona
L’entitat qualifica de disbarat que s’hagin exclòs de les reduccions els cultius de farratges, afectats per la sequera a les comarques del Baix Empordà i el Gironès, com havia sol·licitat, posant especial atenció als cultius de l’alfals.
Considera una falta greu no haver tingut tampoc un gest amb els productors d’olivera de l’Alt i Baix Empordà, en un any amb escasses precipitacions, que ha minvat la producció. Cal afegir, a més, que els forts vents de la zona que també van fer caure nombrosos fruits, de manera que la collita s’ha vist reduïda entre un 30 i un 40%.