El DACC i els integrants de la Taula Agrària tanquem un acord per ajudar els afectats per les gelades

L’acord es va assolir ahir en el decurs de la primera reunió del grup de treball específic per abordar les conseqüències de l’episodi de gelades de principis d’abril amb la participació d’Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la FCAC.

En les properes setmanes, i a partir de les dades reals finals de la collita i l’afectació per tipus de conreu, es concretaran els detalls i l’import global d’aquests ajuts.

La Generalitat es compromet a assumir el 50% de l’import total final dels ajuts, i conjuntament amb les organitzacions representades a la Taula Agrària reclama al govern espanyol que assumeixi el 50% restant.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les organitzacions representades a la Taula Agrària han arribat a un acord per articular els ajuts als sectors afectats per les gelades de principis d’abril, segons els màxims permesos per la normativa de la Comissió Europea. En les properes setmanes, i a partir de les dades reals finals de la collita i l’afectació per tipus de conreu, es concretaran els detalls i l’import global d’aquests ajuts. Es preveuen ajuts tant per a productors com per a les cooperatives agràries i centrals hortofructícoles.

Amb aquest acord, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural es compromet a assumir el 50% de l’import total final dels ajuts. Tant el Departament com les organitzacions representades a la Taula Agrària han reclamat al govern espanyol a assumir el 50% restant. En aquest sentit, la consellera Teresa Jordà va traslladar al ministre espanyol Luís Planas, ja durant la tarda d’ahir i en el marc de la Conferència Sectorial d’Agricultura, la necessitat que l’executiu estatal assumeixi la seva responsabilitat en els ajuts als afectats per les gelades.

La normativa comunitària estableix que tan sols es poden articular ajuts als productors que hagin perdut més del 30% de la producció, i que l’import total de l’ajut no pot superar el 80% de la producció sumant allò que es percep per part de l’assegurança i de l’ajut.

L’acord es va assolir ahir en el decurs de la primera reunió del grup de treball específic per abordar les conseqüències de l’episodi de gelades de principis d’abril, amb l’assistència del secretari general del Departament, David Mascort, i el secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson. Per part de les organitzacions professionals agràries i les entitats representatives del món cooperatiu, van participar representants d’Unió de Pagesos, JARC i la FCAC.

Categories