Bilateral amb la consellera Jordà per proposar mesures pels afectats per les gelades

JARC demana a Jordà ajuts directes per als agricultors professionals afectats per les gelades per poder mantenir les explotacions agràries i els llocs de treball. L’organització agrària es reuneix a les 10 hores amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), Teresa Jordà, per plantejar una sèrie de mesures per als agricultors professionals afectats per les baixes temperatures.

Ajuts directes per hectàrea, exempcions fiscals en l’IRPF o les quotes de la seguretat social, i que el Departament assumeixi part del 30% de la franquícia per l’assegurança pel fred, són algunes de les propostes que l’entitat posarà sobre la taula.

Els danys causats per les baixes temperatures que es van produir a principis d’abril, encara no es poden quantificar del tot. Quan comenci la calor, es podrà realitzar un peritatge definitiu de les pèrdues productives que han patit els cultius de fruita dolça, seca i alguns cereals com el blat o l’ordi. A Lleida i la Catalunya Central l’entitat estima que els cereals podran tenir entre un 30 i un 40% d’afectació. La collita de fruita dolça es calcula que es veurà afectada entre un 80 i un 100%, segons varietat i zona i l’ametlla, en un 60%.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya demana al DACC que concedeixi ajuts per les afectacions de les gelades de 6.000 €/hectàrea (amb un topall de 30 hectàrees)  per als productors de fruita; 1.500 €/hectàrea per a l’ametlla de secà i 3.000 €/hectàrea per a la de regadiu; i 250 €/hectàrea per al cereal. Amb aquests imports es cobriria només el 50% dels costos de producció, però esmortirien el fort cop de la reducció de la collita i permetrien mantenir els treballadors de les empreses que han patit danys.

En aquest sentit, també reclamen que s’avanci el termini de pagament de la DUN, per oferir liquiditat a les empreses agràries i mesures de caràcter fiscal com l’adequació dels mòduls de l’IRPF, i la reducció o exempció de les quotes de la seguretat social.

 

Canvis en les assegurances

Fenòmens com el Dana, el Glòria, el Filomena o la gelada viscuda a principis d’abril, la pitjor en 42 anys, són més que una excepció, una nova realitat imposada pel canvi climàtic, que cal que Agroseguro tingui en compte i adapti les seves pòlisses a aquest nou panorama.

Alguns agricultors han patit ja durant vàries campanyes els efectes de les baixes temperatures, fet que les ha penalitzat. L’organització agrària sol·licita al Departament d’Acció Climàtica que assumeixi part del 30% de la franquícia per fer l’assegurança més assequible i que traslladi al Ministerio de Agricultura les millores que cal introduir.

El dia 4 de maig, COAG, la coordinadora que representa JARC en l’àmbit estatal, es reunirà amb els representants del MAPA, ENESA i Agroseguro per demanar una sèrie de canvis en les assegurances que les facin més assequibles i atractives per als productors.

 

Ajuts a fons perdut per instal·lar sistemes antigelada

Preparar les explotacions també és fonamental per prevenir situacions com les viscudes enguany, malgrat que en algunes zones els termòmetres van descendir per sota de 7ºC sota zero i en aquestes circumstàncies els sistemes antigel ja no són efectius. L’organització demana al Departament que ofereixi ajuts a fons perdut o línies de crèdits amb condicions molt favorables (interès 0 o llarg termini d’amortització) perquè els agricultors puguin instal·lar aquests sistemes de prevenció.

El DACC ha anunciat que presentarà una línia de crèdits tous a través de l’Institut Català de Finances, però donada la urgència de liquiditat dels productors, l’organització exigeix que es doni prioritat a una línia adreçada a les gelades i que es tramitin de forma àgil i efectiva.

 

Categories