JARC denuncia l’exclusió de productors lleters de l’ajut del genotipatge

El genotipatge aplicat a la ramaderia serveix per avaluar la qualitat genètica de les reproductores per millorar les races i per optimitzar la productivitat  a través de la tecnificació de les explotacions ramaderes. Per tant, l’organització considera que és vital per al futur del sector.

L’entitat afirma que limitar l’ajut a aquelles granges que contractin una associació frisona està injustificat, perquè deixa fora totes aquelles explotacions que contracten empreses privades reconegudes mundialment, i que disposen d’una base de dades molt més àmplia i, en conseqüència, poden contribuir en més gran mesura a millorar la rendibilitat i la sostenibilitat de les empreses lleteres.

El passat dia 28 de juny es va publicar al DOGC la convocatòria dels ajuts de minimis per al foment del genotipatge de vedelles per a la producció de llet en control oficial de rendiment lleter per a l’any 2022. El termini establert per demanar aquest ajut finalitza el 28 de juliol de 2022.

L’objectiu de l’ajut del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) és subvencionar els costos derivats del genotipatge de vedelles de menys de 24 mesos que es destinaran a la producció de llet, amb la finalitat de millorar la productivitat dels animals i la competitivitat de les explotacions lleteres catalanes.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya considera que el foment del genotipatge és un factor que esdevindrà clau per la innovació, tecnologia i sostenibilitat del sector i, per aquest motiu, l’entitat sempre ha defensat la seva importància.

Una de les condicions que estableix el DACC per poder accedir a aquest ajut és que el genotipatge s’efectuï a través d’una associació frisona reconeguda, excloent als productors que contracten altres empreses privades, que compten amb reconeixement mundial per l’important volum i qualitat de les dades que gestionen.

L’organització considera que haurien d’accedir a l’ajut totes aquelles explotacions que duguin a terme activitats de genotipatge, ja sigui a través de la Confederación de Asociaciones de Frisona Española o  una empresa privada i, que ho puguin verificar aportant informació genòmica, sempre que aquesta no sigui confidencial per les empreses de genètica, com ho poden ser per exemple, els SNP, uns marcadors genètics, que ofereixen informació sobre la resposta immune dels animals o la seva corba de productivitat, entre altres.

JARC s’ha reunit amb el DACC en vàries ocasions per tal d’intentar que es modifiqués aquesta limitació, perquè perjudica el sector i no fomenta el genotipatge més punter. L’entitat assegura que el DACC està oferint un suport econòmic que exclou als productors que utilitzen un genotipatge més avançat, ja que comparteixen un tractament i registre de dades d’àmbit internacional.

 

Categories