JARC es reuneix amb els afectats de la pedregada de Batea i Caseres per analitzar els danys

L’entitat demana a l’Administració ajuts per als afectats

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya s’ha reunit amb afectats de les pedregades que van tenir lloc el 6 de juliol a Terra Alta, i que van afectar unes 3.000 hectàrees de vinya per analitzar els danys provocats i les mesures per donar suport als productors.

Segons l’entitat, el percentatge d’afectació oscil·la entre un 25% i un 100%, depenent de la zona. L’assegurança cobreix en condicions normals un 45% de la producció. Tanmateix aquest percentatge es veurà reduït per a molts afectats de Batea per la penalització que comporta dos anys consecutius de sinistre, donat que el 2021 aquest municipi ja va patir danys per pedra i uns forts aiguats.

L’entitat considera necessari que els productors assegurin els seus cultius, però reclama millores en les condicions de l’assegurança per fer-la interessant per als agricultors. JARC reclamarà que ENESA introdueixi millores en les condicions d’Agroseguro perquè s’adaptin a la nova realitat climàtica, en la qual certs episodis que eren considerats excepcionals són ara habituals i, per tant, cal que es revisin les franquícies.

Per altra banda, l’organització agrària demana que s’adeqüin els preus perquè siguin reals de mercat, i que no sigui obligatori assegurar totes les parcel·les de la finca o, com a mínim, que es permeti cobrir només un mínim de kg en aquelles que no presenten risc de sinistre.

JARC ja va traslladar peticions similars a la consellera Jordà i va exigir canvis en l’assegurança agrària, a través de COAG (coordinadora que la representa en l’àmbit estatal) a ENESA, en relació als danys pel fred, arran de les gelades que van afectar especialment fruita dolça i fruita seca a principis d’abril.

Categories