El primer reportatge d’aquesta secció del Soci a soci visitava Casa Sibilló. Una empresa de Gimenells (Segrià) que quan hi anàvem fa tretze anys, feia poc més d’un any que havien fet el salt a la transformació. Reduïen cabana de la seva explotació làctia i incorporaven un obrador per fer iogurts. I en poc més d’un any guanyaven el guardó de millor iogurt artesà de Catalunya.
Ara hi hem tornat, per veure com ha evolucionat aquesta firma, però sobretot també perquè la granja ha incorporat recentment una munyidora de darrera generació. És una tecnologia tan revolucionària que la mateixa família van decidir fer una inauguració oficial fa unes setmanes que va aplegar més de 500 persones a la seva granja.
Aquest robot no només mecanitza el procés d’extreure la llet, sinó que té molts altres avantatges. D’entrada, la màquina garanteix que no hi hagi una “sobre munyida”, és a dir, que se segueixi tractant de traure llet quan la vaca ja no en té. Això, pot arribar a fer entrar sang al tanc, cosa que provocaria haver de tirar tota la llet que ja hi estava emmagatzemada. També, en extreure la llet de dins del cos de l’animal, en poder controlar la temperatura del líquid, el sistema detecta si l’animal està enfebrat.
A més, el sistema permet tenir un control rigorós del moment de lactància en què es troba cada animal, i això fa que se li doni, també mecànicament, l’aliment que necessita. De fet, el menjar és l’esquer que empra el robot per atreure les vaques. Quan aquestes tenen gana s’apropen a la instal·lació i, segons transmet el xip del collar que l’animal duu al coll, se li lliura el volum i tipus de nutrició adequat per al seu moment. No necessita el mateix, per exemple, una vaca en plena lactància que una en gestació.
Cal recordar, a més, que les munyides en el sector làctic són de les feines que més hores i dedicació suposen. Cal fer-ho cada dia de l’any i dos cops al dia. Aquest robot de la marca Lely dona en teoria més llibertat al granger, però els tres germans Roquet titulars de l’explotació, en Josep Maria, l’Albert i en Juan Francisco “Quico”, recorden que no és tan així, perquè com que el sistema detecta múltiples possibles problemes que envia al telèfon en forma d’alerta, s’acaba anant molts cops a la granja. Per exemple, percep quan una femella està en zel. Ho sap perquè detecta que es mou més, que fa més passos respecte a la seva mitjana habitual. També el contrari, avisa al granger quan veu que un animal es mou menys del que ho fa habitualment. Això podria ser degut, per exemple, a què està coix.
La màquina també detecta més situacions importants de conèixer, com la sudoració de l’animal. Això permet saber si té més o menys calor. I aquest factor no és gens irrellevant ja que les altres temperatures minven els litres de llet que cada vaca dóna al dia. Tenir-ne un control acurat, garanteix una major producció.
Tot això, expliquen els tres germans, permet disposar de molta més informació de cada exemplar, cosa que és sinònim de poder donar més benestar als animals alhora que es millora la producció de llet. I fer una llet de qualitat és la base d’obtenir uns bons transformats làctics. En aquest sentit, Casa Sibilló compta amb una àmplia oferta de productes com iogurts de diferents tipus a flams, formatge fresc, flams, llet fresca, pastís de formatge i, des de fa poc, crema catalana.
L’explotació, on a més dels tres germans i treballa part de les respectives famílies, ha aconseguit amb tot plegat crear una marca coneguda i reconeguda a les terres de Lleida: “el iogurt de la vaqueta” diuen els petits de la casa en al·lusió a la imatge d’aquest animal a l’envàs, però sens dubte, aquest diminutiu també il·lustra l’estima que els consumidors mostren cap a aquestes postres. Un dia aquesta família va somiar que podien fer el pas a la transformació, el que potser no esperaven és l’èxit rotund d’aquesta aposta, forjada amb molt de treball, però també d’estima cap a la marca a través d’un tracte curós de cada una de les tasques de la seva granja, de l’obrador i de les terres que envolten l’explotació, d’on en surt el menjar pel bestiar. Tot això, a més, amb un circuit curt, amb màxima proximitat en tots els aspectes que fa bo el seu eslògan, “de la vaca a la boca”.