De les mans a les màquines. Els germans Vallès han implementat un seguit de tecnologies que han tingut un doble premi: ser més eficients i rebre el guardó de Jove Granger 2019 de Danone a Catalunya
Guanyar un premi és sempre motiu d’orgull, però si te l’atorga una marca molt exigent amb els seus proveïdors, encara ho és més. I aquest és el cas que ens ocupa, i és que la granja Cal Jep de Gra de La Granada (Alt Penedès) s’enduia el guardó de Jove Granger de 2019 de Catalunya que lliura Danone.
El reconeixement abraça diferents aspectes, però n’hi ha un que ha tingut un pes especialment important, la incorporació a l’explotació del robot de munyir GEA Monobox, amb l’ajuda d’un pla de millora. Aquest robot, que va ser el primer que es va instal·lar a Catalunya dels proveïdors de Danone, es diferencia dels ja existents al mercat perquè permet separar la llet per mugrons i l’operació de munyida és més higiènica (neteja, estimulació, extracció de la llet i segellament del mugró).
Tot i que és automàtic i muny les 24 hores del dia, hi ha una part manual. Sempre s’han de fer passar alguns animals que no han anat al robot per iniciativa pròpia o bé animals que necessiten una atenció especial. Aquests socis de JARC expliquen que és molt complicat posar-hi xifres, perquè pot variar molt d’una jornada a una altra, però estimen que han d’intervenir una mitjana diària d’un 5%.
La reducció d’antibiòtics és una tasca compartida amb el gruix del sector que en els darrers anys han fet una tasca ingent per reduir aquesta cota.
Això fa que quedin enrere aquelles hores fixes de munyir que acompanyen la majoria de les granges familiars d’aquest sector, i ha permès als germans Vallès guanyar qualitat de vida i dedicar més hores a altres feines, ja que es tracta d’una explotació diversificada amb 80 vaques de llet, 90 vedells d’engreix, on es produeixen tot el farratge i cultiven 55 hectàrees de vinya ecològica.
La implantació d’aquesta tecnologia no és pas l’únic element que ha fet que en Josep Maria, en Francesc i en Joan s’enduguessin el guardó. Hi ha més aspectes com la reducció d’ús d’antibiòtics. Això ha estat possible pel baix nombre de cèl·lules somàtiques de la llet (mitjana de 120 l’any 2019) que indiquen una bona salut de les vaques. La reducció d’antibiòtics és una tasca compartida amb el gruix del sector que en els darrers anys han fet una tasca ingent per reduir aquesta cota. Per assolir-ho han aplicat tècniques com l’assecatge selectiu o els testos de mamitis que han implementat amb la col·laboració de veterinaris.
Les xifres també acompanyen pel que fa a Benestar Animal. Haver obtingut molt bona puntuació en les auditories de Danone també explica haver aconseguit aquest premi. Aquesta és una de les noves exigències que cada cop té un pes més destacat entre les qüestions que valora el mercat.
El 2014 aquesta explotació va rebre un altre premi com a granja eficient
Els tres germans també estan a l’avantguarda tecnològica en altres aspectes. Un d’ells és el monitoratge de dades. Amb Danone han participat en el desenvolupament d’una aplicació per compartir, a través del mòbil, les informacions derivades de la recollida de la llet. Així, els 3 germans poden saber en molt menys temps i d’una forma més còmoda, aquestes xifres que expliquen aspectes com volums o qualitats del producte. Del paper es passa a una aplicació per al mòbil que permet en un sol clic saber, per exemple, quanta llet s’ha entregat en el gruix de l’any i la que resta per complir en conveni anual o els resultats de les analítiques de cada partida entregada a la companyia. A més, l’app els permet reben els comunicats de Danone.
I totes aquestes tecnologies i nous procediments no tindrien cap mena de sentit si se n’hagués ressentit la qualitat del producte final. I en aquest sentit, els testos indiquen que la llet que surt de Cal Jep del Gra s’ha millorat, és de màxima qualitat. Dit d’una altra manera el premi de Jove Granger 2019, és una manera d’acreditar que es transita per la via correcta, aquella que millora el resultat final mentre, a la vegada, es resten maldecaps a l’explotació.