Recentment, Jaume Bernis, representant de JARC i COAG a Brussel·les, ha mantingut una sèrie de reunions amb les noves eurodiputades de la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu, Carmen Crespo (PP) i Cristina Maestre (PSOE), així com amb la Secretaria General del COPA-COGECA, Elli Tsiforou. Els temes tractats van abordar qüestions crucials per al futur de l’agricultura, però un dels punts que va dominar la conversa va ser l’oposició rotunda al Tractat de Mercosur.
L’amenaça del Tractat de Mercosur per a l’agricultura catalana
El Tractat de Mercosur, que busca establir un acord comercial entre la Unió Europea i els països del bloc sud-americà, té greus implicacions per a l’agricultura catalana. Aquest acord obre la porta a la importació de productes agrícoles sud-americans, sovint produïts amb estàndards ambientals i socials molt inferiors als de la Unió Europea. Això comporta un desavantatge competitiu insostenible per als productors catalans, que veuen com les seves produccions, més sostenibles i respectuoses amb els drets laborals, es veuen desbordades per la competència deslleial de productes més barats i menys regulats.
Altres temes tractats: Suport a l’agricultura professional i als joves
Tot i les preocupacions sobre el Tractat de Mercosur, les reunions també van abordar altres qüestions importants per al sector. Entre elles, la necessitat d’augmentar el pressupost de la PAC per garantir un suport més efectiu a l’agricultura europea, especialment pel que fa a la sostenibilitat ambiental i el benestar animal. Això inclou la creació d’un fons específic per ajudar els agricultors a complir amb les exigències ambientals i de benestar animal.
A més, es va posar èmfasi en la necessitat de reforçar els ajuts a la incorporació de joves al sector, un punt especialment crucial per assegurar la continuïtat i el relleu generacional de l’agricultura catalana. Els ajuts han de centrar-se en els professionals del sector, garantint que aquells que es dediquen a l’agricultura com a mitjà de vida disposin de les eines i el suport necessari per competir de manera equitativa.
JARC, la única organització agrària catalana que fa pressió directa i contínua a Brusel·les
En Jaume Bernis, membre de JARC a l’Executiva de COAG, està fent una gran feina a Brussel·les. Continuament, es reuneix amb representants polítics i tècnics dels organismes europeus més influents en la Política Agrària per explicar la realitat de la producció agrària catalana, les seves demandes i els seus reptes.