Els ajuts de la PAC no han de ser l’únic condicionant quan decidim que sembrar, però és convenient estar al cas de què s’ha de fer si es vol rebre ajuts o incrementar aquest suport econòmic de la PAC.
S’ha de complir la condicionalitat
Durant els tres primers anys, no complir la condicionalitat suposa una reducció d’ajuts directes o penalitzacions que van augmentant a mesura que passen els anys. Cal tenir molt present, que si s’incompleix també el quart any, ja no es poden cobrar els ajuts directes de la PAC.
Les explotacions amb 10 hectàrees o menys no han de complir la condicionalitat.
Novetats en la condicionalitat
BCAM 6. Aquesta mesura prohibeix llaurar amb volteig o fer un llaurat profund entre la data de la collita i l’1 de setembre. En la següent DUN, s’ha posat una mica de sentit comú i sí que es permetrà llaurar els rostolls durant aquest període amb cultivador, chisel o grada de pues.
No cal complir la BCAM 6 en recintes SIGPAC amb pendent inferior al 2%, en els que estan afectats per Amaranthis palmeri, els adjacents a un terreny forestal o les franges perimetrals de prevenció d’incendis.
Guarets no obligatoris
Per la DUN 2025 no serà obligatori deixar guarets, però si es volen fer es podrà realitzar tractaments entre l’abril i l’1 de juny.
BCAM 7. Aquesta mesura es pot complir fent rotació de cultiu anual del 33% i la rotació en totes les terres de cultiu com a mínim un cop cada 3 anys o diversificant els cultius plantats. El més comú és la segona opció la de diversificació, que és similar al Pagament Verd que hi havia el 2023. L’opció de rotació de cultiu encaixa més amb zones de reg que fan dobles collites.
No s’ha de complir aquesta mesura si es declaren menys de 10 hectàrees i si en declares més de 10 hectàrees però son cultius ecològics certificats o si més del 75% d’hectàrees es dediquen a guaret, lleguminoses, pastures permanents, farratges herbacis, conreus sota l’aigua o una combinació d’aquests.
Els ecorègims permeten cobrar més ajuts
Realitzar determinades pràctiques agronòmiques per millorar el medi ambient de forma voluntària permet incrementar els ajuts rebuts. No cal realitzar aquestes pràctiques en tota l’explotació, es pot incrementar l’ajut fent-ho només en determinades hectàrees.
P3. Rotació de cultius
Per al càlcul de la rotació se separa secà, regadiu i secà humit. En general, cal rotar el 50% de la superfície, els cultius pluriennals només estan obligats a rotar l’any d’implantació i les lleguminoses no poden precedir al guaret.
Com a novetats de la DUN 2025 tenim que no hi ha màxim de guaret i pel secà rigorós (Urgell, Segrià i Garrigues) un mínim del 10% han de ser espècies millorants i un 2,5% han de ser lleguminoses.
P4. Sembra directa
En aquest cas, un mínim del 40% de la superfície sol·licitada ha d’estar en sembra directa i cal fer rotació anual de cultius en aquesta superfície sembrada sense rostoll sense llaurar. I com en el P3, els cultius pluriennals només estan obligats a rotar l’any d’implantació i les lleguminoses no poden precedir al guaret.