Necessitem ajuts i avals per afrontar els efectes de la covid

Foto crèdit: Diari de Madrid

A molts productors no els ha resultat rendible acollir-se a l’ajut de peribles que finalitza avui. Els preus que reben per donar els seus productes al Banc d’aliments estan per sota del preu de mercat, en alguns casos, i en altres perquè demanen unes condicions d’envasats que encareixen massa la donació.

L’organització agrària ha criticat, per altra banda, les condicions dels avals ICF perquè resulten poc avantatjoses per als productors agraris.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya s’ha reunit avui amb el Departament d’Agricultura en la Taula Agrària convocada amb caràcter d’urgència per tractar temes relacionats amb la nova situació derivada de la Covid.

JARC ha denunciat ja en anteriors ocasions al Departament d’Agricultura que les mesures de suport engegades no estan ben dissenyades i, per tant, no resulten efectives per al sector. Els ajuts de peribles, que consisteixen en el fet que el DARP abona un import per les donacions que els productors hagin efectuat al Banc d’Aliments, n’és una mostra. El barem de preus que s’ha establert no cobreix les despeses de segons quins productes. L’oli d’oliva verge extra, per exemple, es paga a 2,6 € / kg d’oli, la meitat del preu de mercat. En el cas del boví, l’obligació de lliurar el producte en paquets petits fa que resulti inviable.

Pel que fa als avals ICF, les condicions que ofereixen són menys favorables que les d’altres entitats bancàries, a  més d’implicar que el productor hagi de fer front a tràmits burocràtics excessius. En aquest sentit, Catalunya ha seguit la mateixa línia que Espanya, que és un dels països de la Comunitat Europea que menys crèdits directes ha atorgat per pal·liar els efectes de la Covid. Alemanya va destinar 14,4% del seu PIB en ajudes directes a les empreses, França un 6,2% i Itàlia un 5,1%. Espanya només ha destinat un 3,6%, i s’ha decantat pels avals dels crèdits “tous”. Recentment ha anunciat que vol ampliar temps de carència i període de devolució.

 

Autorització per la caça amb restriccions

Xavier Vela, president de JARC, celebra que s’autoritzi l’activitat cinegètica durant aquest període de restriccions. Aquesta és una qüestió que l’entitat va reclamar durant el confinament i que fa temps que treballa amb el Departament. Es tracta de controlar les poblacions de fauna salvatge que provoquen abundants danys als agricultors.

Una altra reclamació de l’entitat que s’ha vist satisfeta és que el sector de flor i planta ornamental sigui considerada com essencial, i per tant, els productors d’aquest sector, un dels més castigats durant els mesos passats, podran continuar amb la seva activitat.

Categories