JARC demana revisar les sancions i compensar els ramaders pels incompliments de la llei de la cadena alimentària
L’organització agrària denuncia el que considera “l’esclavatge del segle XXI”, en l’acte de protesta conjunt, que ha tingut lloc aquest matí a Vic: Els productors de llet han d’estar disponibles les 24 hores a l’explotació, no poden posar preu al que compren ni a la llet que venen.
Les entitats presents exigeixen un preu mínim que cobreixi els costos de producció, com estableix la Llei de la Cadena Alimentària, i que resulti rendible per als ramaders, només així podrem garantir la supervivència de les 399 productors que lliuren llet a Catalunya, cal tenir en compte que fa una dècada hi havia al nostre territori 919 granges lleteres.
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha donat suport aquest matí a la mobilització conjunta, amb Unió de Pagesos i Vaquers de la Plana de Vic, per demanar uns preus justos per la llet. L’actual situació està portant a l’extinció de les explotacions lleteres. El 2011 hi havia 919 granges a Catalunya. El juny del 2021 només queden 399 productors amb entregues de llet, tan sols des de gener d’enguany han tancat 14 explotacions.
La crisi estructural que pateix el sector s’ha vist agreujada l’últim any per l’augment dels costos de producció, en part per l’espiral alcista de les matèries primeres bàsiques per a l’alimentació animal (+26% en últim any), i els productors làctics no cobreixen els costos de producció. Segons l’Informe mensual de conjuntura elaborat mensualment pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el mes de juny de 2021 el llindar de rendibilitat (preu percebut per la llet necessari) se situaria en 37,35 cèntims d’euro per litre, mentre que el preu percebut mitjà ha estat de 33,24 cèntims d’euro per litre.
Aquesta situació és més crua encara per les explotacions que no disposen d’una superfície territorial agrícola suficient per cobrir amb part de l’alimentació dels animals amb recursos propis.
JARC considera que les cadenes de distribució haurien de pagar un preu que garanteixi que la indústria pot retribuir al productor amb un preu que cobreixi els costos de producció, com estableix la Llei de la Cadena Alimentària, i que resulti rendible per al ramader. La llet no es pot continuar utilitzant com a producte reclam a costa dels productors. L’entitat proposa, en aquest sentit, establir un preu mínim de venda al públic, com a possible mesura per assolir aquesta fita, com s’ha fet en altres països, i que aquest augment de preu al lineal repercuteixi en el que percep el ramader.
Per tal de protegir els ramaders dels abusos és necessari revisar la Llei de la Cadena Alimentària, i la seva aplicació. Ha d’anar més enllà i, a part de les sancions, l’organització demana que l’empresa infractora compensi econòmicament al ramader afectat per cobrir les pèrdues ocasionades, com a mínim dels costos de producció. Segons JARC, una altra mesura efectiva seria inhabilitar l’empresa que vulneri la llei de la cadena alimentària per comercialitzar aquell producte durant un període de temps estipulat.