SOCI A SOCI: Can Llopart, un celler que ofereix enoturisme a Subirats (Alt Penedès)

LA LLARGA FILOSOFIA DE PORTES OBERTES DE CAN LLOPART CULMINA AMB UN GRAN PREMI D’ENOTURISME

Aquest celler penedesenc s’ha endut el guardó per aquest àmbit turístic, unes de les noves categories dels premis Vinari

Els premis Vinari són un reconeixement molt important dins el nostre país. Aquests han aconseguit posicionar-se com els de referència al conjunt de Catalunya al llarg de les edicions. Per això, rebre un distintiu en aquest certament que se celebra anualment, no és com rebre altres premis, i més, si, com és el cas que ens ocupa, es tracta d’una categoria nova.

Per això, la família Llopart se sent feliç d’haver estat reconeguda com a “Millor Activitat Enoturística Cultural i Social”. Perquè a més, aquesta fita, els 5 germans de la firma, l’entenen com un reconeixement a una manera de fer que porten des de sempre fent, potser no sota l’etiqueta d’enoturisme, però sí, en la filosofia de portes obertes, de voler ensenyar com es treballa a casa seva per revalorar un producte i un territori.

Oficialment aquesta firma, Can Llopart de Subirats (Alt Penedès), sòcia de JARC, s’ha endut el guardó per l’activitat anomenada “Viu la verema del 1887”, però el cert és que Can Llopart compta a la seva esquena amb una pila de dècades oferint activats de tota mena on l’art hi ha jugat un paper prominent. A més, la figura del ja desaparegut pare al capdavant, en Pere Llopart, qui per cert també obtenia un premi Vinari en aquest cas a la trajectòria, sempre que coneixia a algú, que anava a presentar el seu producte, el convidava a venir al celler, per conèixer de primera mà la firma. Així que no deu ser pas casualitat que una de les primeres etiquetes de la firma, fos un mapa d’on es troba la bodega o que a la masia on vivia, trobéssim 3 xiprers, indicatiu que en aquest lloc li donen al viatjant, a més d’aigua, (1 xiprer) i menjar (2 xiprers), la possibilitat d’allotjament (3 xiprers).

Aquest mateix esperit del pare el mantenen els 5 germans, l’Imma, l’Assumpta, la Jesi, el Josep Maria i el Pere. I és que, a més de mantenir la flama del que els ha estat sempre essencial, el present també està carregat de qualitat tal com certifiquen els nombrosos premis que han rebut els seus productes (actualment 9 escumosos i 5 vins tranquils). També les altes puntuacions obtingudes com els 91 punts  a la revista Wine and Spirits,  90 punts a la revista Wine Spectator i  90 punts a Wine Enthusiast pel Llopart Rose Brut Reserva 2018; o els 97 punts  a la revista  Decanter pel Llopart Original 1887.

La visita a la finca sorprèn per moltes coses, entre elles, l’estètica de cada racó de l’explotació, amb estampes en què les vinyes amb marges de pedra seca i el celler i Montserrat de fons, semblen arrodonir un quadre curosament cuidat. I pels amants de les coses úniques, de ben segur que marxen amb la fotografia i la dada que aporta una zona ben peculiar: la parcel·la de vinya més petita del món. Compta amb un únic cep i està registrada oficialment així, com una parcel·la amb una única planta de la qual, per cert, se n’extreu mitja ampolla de vi.

 

“la firma segueix investigant per treure nous productes al mercat (i respectant els temps que això requereix)”

 

Ràpidament quan un passa la porta del celler, ja s’ensuma ràpidament que allà es mouen coses, que agrada organitzar esdeveniments de tota mena, que s’entén que territori, patrimoni i cultura van íntimament relacionats amb el món del vi. Però el que encara és més important, aquestes ganes de seguir teixint complicitats no fa oblidar el producte que ofereixen. I en aquest sentit, la firma segueix investigant per treure nous productes al mercat (i respectant els temps que això requereix). Aquest element és un clar indicatiu que, tot i haver mirat molt cap enrere en aquest article, Can Llopart és sobretot futur. De fet, això es nota amb l’equip majoritàriament jove que s’hi troba i amb la nova fornada de la família Llopart que fa que això de parlar de 6a generació sigui només una xifra momentània, que de ben segur se seguirà ampliant. Uns números que són importants, però que segurament, podria dir la mateixa família Llopart, no tant com mantenir una manera de fer basada en la qualitat i l’estima per l’entorn. I és que si diuen que el vi recull els sabors de la terra, de ben segur que cada una de les ampolles de Can Llopart desprenen les aromes d’aquesta passió que dia a dia hi posen els cinc germans i la resta de treballadors per mantenir viva la identitat d’un territori, d’una filosofia, d’una família.

Categories