Des de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) volem alertar sobre les greus dificultats que pateixen les explotacions d’oví i cabrum en diverses zones del territori català a causa de la persistent sequera.
Les dades recents mostren que les zones de producció ramadera més afectades, com les comarques centrals i sud de la província de Lleida, el Priorat, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp, la Conca de Barberà, l’Anoia i el sud de Barcelona, s’enfronten a una crisi sense precedents. Tot i que enguany el preu de les matèries primeres ha baixat lleugerament, moltes explotacions, especialment aquelles amb marges econòmics més reduïts, depenen gairebé exclusivament de les pastures, que s’han vist greument afectades per la falta de precipitacions.
El nostre cap sectorial d’oví-cabrum, Josep de Ros, ha explicat que la sequera porta tres anys agreujant els preus dels ferratges, especialment a zones com l’Empordà, on la producció és limitada per les restriccions en el reg i la manca d’aigua. A això s’hi afegeix la problemàtica dels pous d’aigua, que en moltes explotacions han tocat fons, forçant els ramaders a dependre de l’aigua de xarxa pública, més costosa, per abastir el bestiar.
En les zones de muntanya, com el Prepirineu i Pirineu, les pastures també han patit la manca de nevades, reduint el desgel que tradicionalment ajuda a nodrir els camps de les comarques baixes. “Sense aigua del desgel i amb les pluges mínimes, ens trobem amb camps secs i una capa freàtica molt baixa”, ha afirmat De Ros. Aquesta situació ha portat molts productors a incrementar les despeses comprant ferratges secs, cereals i altres aliments per mantenir el bestiar, un sobrecost que posa en perill la viabilitat econòmica de les explotacions.
Davant d’aquest escenari, JARC demana al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) que desenvolupi un pla d’ajudes urgent per a les explotacions d’oví i cabrum més afectades per la falta de pastures i recursos naturals. Aquestes explotacions necessiten suport immediat per fer front a una situació econòmicament insostenible, que està posant en risc la seva continuïtat.
Josep de Ros també ha assenyalat que l’actual crisi no només afecta els aliments per al bestiar, sinó també la producció final, amb problemes de comercialització de la llana, la carn i altres derivats, fet que empitjora la situació. A més, les altes temperatures i l’arribada del mosquit han disparat els casos de llengua blava, augmentant encara més les dificultats sanitàries per al sector. “Els ramaders de zones com el Prepirineu ja estan valorant tornar a la transhumància per trobar pastures a les muntanyes”, ha conclòs.