La Paeria ha de controlar la fauna de l’Horta de Lleida i compensar pels danys

JARC urgeix a l’Ajuntament a posar en marxa el pla de gestió i control de fauna salvatge, com havia promès fa 7 anys, en declarar-la zona de seguretat de caça. La Paeria n’és la promotora, i per tant, també hauria de fer-se responsable dels danys que senglars, conills i tudons provoquen als cultius, segons estableix la legislació vigent.

A Catalunya, tots els indicadors tècnics mostren l’existència d’unes densitats de poblacions de fauna salvatge desmesurades, que no troben prou aliment al medi natural. Per aquest motiu, envaeixen els cultius i provoquen greus danys per als agricultors. La proliferació descontrolada d’algunes espècies està afectant, en gran manera, als cultius de l’Horta de Lleida, minvant la rendibilitat de les explotacions i comprometent l’activitat agrària al territori, a part d’implicar un risc sanitari, i per la mobilitat.

L’any 2013, l’Ajuntament de Lleida va declarar l’Horta com a Zona de Seguretat de caça. Aquesta proposta va ser ratificada pel Consell Territorial de caça de Lleida, sota la promesa de posar en marxa un “pla de gestió i control de la fauna”, que no es va arribar a engegar mai, i ha tingut com a conseqüència un fort creixement de les poblacions de senglars, conills, cotorres argentines i tudons, fins a arribar a la crítica situació que pateixen els pagesos de la zona. La situació es va agreujar a causa de la instauració de l’estat d’alarma i les restriccions de mobilitat, imposades per la pandèmia.

L’entitat agrària ha demanat a la Paeria que doti de recursos suficients per realitzar les millores necessàries per evitar els danys als cultius i proposa la col·locació de gàbies a l’Horta, com a sistema complementari de gestió de fauna. L’organització s’ofereix a gestionar-les, en col·laboració amb  els Agents Rurals.

Sergi Balué, representant de la Fruita Dolça de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, ha anunciat que han fet arribar aquestes peticions, en una carta dirigida a la Paeria. “Seria desitjable”, afegeix, “establir una taula de diàleg periòdica entre l’Ajuntament lleidatà, representants de JARC i els Agents Rurals per fer un seguiment de la situació”.

La legislació de caça vigent estableix que els titulars dels terrenys catalogats com zones de seguretat (en aquest cas l’Ajuntament de Lleida) són responsables de la gestió de la fauna cinegètica, així com dels danys que aquesta pugui ocasionar.

 

Categories