JARC demana celeritat per gestionar la compensació dels danys provocats pel temporal

L’organització considera que el Departament d’Agricultura hauria d’actuar amb major celeritat a l’hora de fer valoració dels danys, en situacions excepcionals com la que va provocar el temporal Filomena perquè paralitza durant dies la feina dels agricultors damnificats.

 Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha sol·licitat la convocatòria de la Taula Sectorial de l’Olivera, amb el propòsit de demanar que s’atorguin ajuts directes per als afectats pel temporal Filomena. L’organització agrària demana que es dissenyin mesures econòmiques de suport, similars a les que es van crear per compensar els danys del temporal Glòria.

El procés per valorar el grau d’afectació dels cultius per part del Departament d’Agricultura ha estat, segons l’entitat lent i incomplet. Mentre que 8 comunitats ja havien fet un càlcul de les destrosses de les nevades del 9 i 10 de gener i eren declarades zones catastròfiques el 19 de gener, la Generalitat va fer la seva primera valoració parcial tres dies després. Per aquest motiu, JARC exigeix una major celeritat a l’hora de fer estimacions, perquè aquest retard paralitza la feina dels agricultors durant dies. El mes de febrer, un cop finalitzada la collita, s’hauria de començar a podar per preparar els arbres, i aquest retard podria traslladar-se també a aquestes tasques.

JARC calcula que la producció baixarà entre un 35 i un 45 % la pròxima campanya per la pèrdua de branques productives.

L’entitat agrària considera que el Departament hauria d’haver contrastat les seves estimacions amb el sector. El DARP ha fixat en més de 46.383 hectàrees les afectacions en el cultiu d’olivera a Catalunya a causa del temporal Filomena. El càlcul total és de 46.383 hectàrees: 34.633 a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. Gruixos de neu de fins a 60 centímetres van provocar el trencament de branques tant en plantacions joves com en adultes.

El percentatge d’arbres afectats amb branques trencades pot variar segons l’altitud municipal i el tipus de plantació i l’edat i territori, però el Departament ha estimat una afectació que va del 20% dels arbres fins al 80%, segons les plantacions, als municipis del sud de la comarca i entre un 20% i un 40% d’arbres afectats en la resta de municipis més cap al nord.

Categories