Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, organització integrada a COAG, s’afegeix a la convocatòria que ha efectuat la coordinadora d’organitzacions agràries, junt amb ASAJA i UPA i les Cooperatives Agroalimentàries per a protestar pels continus atacs que rep el sector, coincidint amb la reunió de ministres d’Agricultura de la UE en el marc de la Presidència espanyola.
Davant la situació d’indefensió que viu el sector agrari, amenaçat per les polítiques de la UE i la creixent competència deslleial de tercers països i greument tenallat per l’encariment dels costos de producció, la sequera i la falta de rendibilitat de les explotacions, les organitzacions agràries convocants exigeixen solucions polítiques coherents en matèria de canvi climàtic, seguretat alimentària i protecció del teixit productiu nacional i europeu.
Agricultors i ramaders procedents de tots els punts del territori nacional es concentraran dimarts que ve, 5 de setembre, a Còrdova per a exigir un canvi en la política agrària europea que garanteixi el nostre sistema alimentari i un model professionalitzat d’agricultura. La protesta tindrà lloc a les 11.00 hores en la Plaza del Triunfo de Còrdova.
Els agricultors i ramaders aprofitaran la reunió de ministres d’Agricultura de la UE, que comptarà amb l’assistència del Comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Janusz Wojciechowski per a reclamar unes “noves regles del joc” on l’alimentació, garantida des del nostre sistema productiu, construït sobre la seguretat i la qualitat, es converteixi en una qüestió de màxima prioritat per a la UE.
El camp català i espanyol reclama un tracte igualitari per a les produccions europees i les de tercers països. Considerem fonamental intensificar els controls en frontera per a garantir l’entrada d’aliments produïts sota les mateixes exigències fitosanitàries, laborals i de qualitat a les quals estan obligats els productors europeus. A més, els acords de lliure comerç de la UE, cas del Mercosur, utilitzen de manera sistemàtica al sector agrari com a moneda de canvi, obligant al tancament a milers d’explotacions agrícoles i ramaderes de tota Europa.
Igualment, les organitzacions convocants recorden que l’última reforma de la PAC aprovada per Brussel·les exigeix més amb menys recursos. Estratègies com la “De la granja a la taula” o la Llei de Restauració de la Naturalesa es queden en meres polítiques d’aparador verd si no compten amb un full de ruta realista i mesures de suport molt més ambicioses perquè els agricultors professionals puguin escometre la transició de manera justa, equilibrada i rendible.
Tot això, en uns moments, en els quals els productors agraris es troben en una situació ruïnosa a conseqüència de l’absurda pujada dels costos de producció, superior al 35% en 2022; la caiguda de la productivitat per efecte de la sequera i uns preus en origen que no garanteixen cobrir els costos de producció.
Per tot això, ASAJA, COAG, UPA i les Cooperatives Agroalimentàries reclamen als ministres d’Agricultura de la UE “un viratge en les polítiques agràries i la consideració de l’alimentació com a assumpte de màxima prioritat”, per al que és indispensable protegir el teixit productiu, els agricultors i ramaders europeus, perquè puguin complir amb la seva funció bàsica de proporcionar aliments sans i assegurances a la societat a preus raonables.