Demanen que el DACC respongui a les al·legacions als ajuts amb celeritat

Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i Manifest del Gran Urgell han manifestat aquest matí en una roda de premsa celebrada a Miralcamp, que confien que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) doni resposta aviat a les al·legacions presentades per les organitzacions agràries en relació amb els ajuts destinats als sectors del cereal d’hivern, panís i farratges de regadiu, arròs i horta.

 

Les entitats estan preocupades pel futur dels cereals, farratges i hortícoles afectats pel tancament dels canals de reg. Un cop tancats els Canals d’Urgell i Segarra-Garrigues a l’abril, es va prioritzar l’ús de l’aigua dels cultius llenyosos, en detriment dels cereals hivern (blat, ordi, triti cale, etc.), cereals d’estiu (bàsicament, el cultiu més afectat va ser el panís que no es va poder sembrar), farratges (alfals, festuca, rai-grass, civada, entre altres), i hortícoles. Amb l’agreujant que aquests productors no poden assegurar per danys de sequera perquè és un risc exclòs per l’assegurança agrària en el regadiu i, per tant, han perdut les seves collites.

En les diferents converses i negociacions amb les dues administracions, tant amb responsables del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA) com amb el conseller del DACC, es van comprometre a que els cultius que no s’havien pogut regar obtindrien suport econòmic.

FCAC, JARC i Manifest del Gran Urgell han expressat avui, per una banda la seva disconformitat amb el Ministeri per excloure dels ajuts als regadius dels Canals; per l’altra, la preocupació dels sectors dels cereals, farratges i hortícoles que encara no tenen cap resposta a com i quan se’ls compensarà el fet de no haver pogut regar. Consideren que aquests productors han estat solidaris amb la resta de sectors agraris i amb la societat en general, conscients que no hi havia aigua per a tothom i, en aquest sentit, necessiten un ajut digne per garantir la supervivència de les seves explotacions.

Malgrat que valoren positivament els ajuts que prepara el DACC en aquest episodi greu d’extrema sequera, sol·liciten al Departament ajudes per als professionals agraris que compensin justament les pèrdues derivades del tancament dels canals de reg, que han patit en els cultius herbacis i hortícoles, amb l’objectiu de garantir la supervivència de les seves explotacions; que els mòduls base d’ajut s’adaptin als costos de producció reals dels cultius afectats; que s’eliminin els topalls màxims i mínims per explotació per garantir que l’ajut cobreix el màxim de despeses dels professionals agraris; que els condicionants per accedir-hi siguin coherents i, per últim, que no s’exclogui cap explotació afectada per la sequera.

Pel que fa al a l’arròs, proposen augmentar l’import del mòdul per als recintes d’arròs sembrats, que han patit greus problemes de salinització provocats per la manca d’aigua, en més de 300 hectàrees destinades a aquest cultiu.

Categories