L’organització agrària ha presentat a la Subdelegació del Govern de Tarragona un manifest que recull mesures de suport que cal posar en marxa amb caràcter urgent. Aquest acte s’emmarca en les protestes conjuntes de les OPA celebrades arreu de l’Estat espanyol, durant aquests dies.
Suport econòmic als apicultors professionals per la pèrdua constant de rendibilitat causada pels efectes del canvi climàtic, l’abellerol, la varroa i la vespa velutina, i inversió en recerca per combatre-les; control i transparència en l’etiquetatge per garantir la procedència i qualitat de la mel, així com mesures de suport econòmic, són algunes de les propostes de l’entitat.
El sector apícola és un dels sectors més afectats pel canvi climàtic, amb una baixada en rendiments per ruscs de més del 50%, lligat entre altres motius, a les condicions idònies per al desenvolupament de comunitats de varroa. Aquest problema ve acompanyat per la presència cada dia més extensa de la vespa velutina, que ha afectat molt a la gestió de ruscos i la producció apícola catalana. Tots aquests factors han provocat que els apicultors hagin de concentrar la seva dedicació i pressupost en la supervivència dels seus ruscos i no es pugin centrar en la producció de mel i cera. Tot això en un context marcat per una greu crisi de preus que ha fet augmentar els costos de producció en gran manera.
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha demanat a les autoritats competents l’elaboració d’un pla estratègic amb compensacions per tal de salvar al sector apícola, tant pel que fa a les pèrdues de producció com a l’augment dels seus costos, especialment el de combustible, que és un dels que determina més el compte de resultats.
L’entitat sol·licita un import d’ajuda de 10 € per rusc per a tots els censats en REGA (1 de gener del 2022), gestionats per apicultors professionals, amb un límit d’ajut per explotació de 1.000 arnes. Per altra banda, demanden que s’inclogui el sector apícola professional en la pròrroga de l’ajut de 20 cèntims per litre de combustible, prevista per l’any 2023.
Joan M. Llorens, cap de la sectorial d’Apicultura de JARC, considera “molt necessari invertir fons en investigació efectiva que donin solucions a les explotacions apícoles d’aquest país”. Per assolir aquest objectiu assenyala que cal que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) traci una estratègia efectiva per la correcta gestió de la vespa velutina al nostre territori i inclogui en els seus pressupostos una partida per realitzar investigacions públiques de qualitat per oferir solucions definitives a la varroa i la vespa velutina.
“S’hauria de treballar i promoure l’autorització de nous medicaments eficaços contra la varroosi, perquè els apicultors i apicultores puguin continuar fent front a aquesta malaltia parasitària endèmica i sortejar la cada vegada més gran resistència d’aquest paràsit als acaricides existents.”, apunta Joan M. Llorens. El responsable de JARC afegeix que el Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (MAPA) hauria de flexibilitzar l’aplicació dels nous reials decrets, que afecten la traçabilitat, identificació i registre, així com als veterinaris d’explotació i pla sanitari integral, que estan adreçats, sobretot, segons les organitzacions agràries, “a facilitar la feina de l’Administració, però duplica funcions i augmenta els costos de producció”.
Espanya hauria d’impulsar canvis en la Unió Europea en l’etiquetatge de la mel
Una altra de les reclamacions que comparteixen les organitzacions agràries que han protagonitzat les protestes celebrades arreu l’Estat espanyol durant aquests dies és que el MAPA aprofiti la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea per liderar en l’àmbit europeu la modificació de la Directiva de la Mel i del Codi Duaner de la Unió. L’objectiu és que l’etiquetatge mostri correctament el veritable origen de les mels. En l’actualitat existeix un gran volum d’importacions de mel de baixa qualitat (alt contingut en sucres i pèrdua de propietats). Les entitats exigeixen contundència al Ministeri perquè es faciliti informació transparent a consumidors sobre l’origen dels productes apícoles que consumeixen.
Per assolir aquest objectiu cal augmentar els controls duaners de les mels procedents d’altres països, com a fase prèvia de tot el procés de control i inspecció; donat que s’estan incomplint les normes i exigències de producció fixades per Europa.
Llorens denuncia la situació actual de paralització i bloqueig de la mel produïda en origen al nostre país, que suporten injustament els apicultors per part de la indústria i la distribució. Les mels industrials que es troben als lineals sovint contenen mels d’origen xinès, que no segueixen les mateixes normatives que les europees i estan ultra filtrades, i per tant han perdut el pol·len, i amb aquesta pràctica, abaixen el preu, però també la qualitat. “Nosaltres no podem vendre per sota preu de cost”, afegeix el cap de la sectorial d’Apicultura” pel que considera com “una pràctica deslleial del tot inacceptable pel nostre sector”.