JARC proposa un pla de xoc per uns preus justos per la pagesia

Àmplia presència de socis i representants de totes les sectorials i territoris de JARC a la manifestació d’aquest matí a Lleida per reclamar preus justos per a la pagesia.

JARC ha demanat la creació d’un Observatori de Costos i Mercats de Subministraments al Ministro de Agricultura, a través de COAG, per establir uns preus mínims, en funció dels costos de producció, per sota del qual els productors mai haurien d’haver d’acceptar vendre.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha participat aquest matí en l’acte unitari de protesta contra els baixos preus dels productes agraris, sota el lema “Salvem la pagesia, defensem el món rural”. L’organització agrària ha comptat amb una àmplia presència de representants i socis de totes les sectorials, perquè “Aquesta és una problemàtica que afecta de manera transversal a tots els sectors agrícoles i ramaders de Catalunya”, com ha declarat Xavier Vela, president JARC. La concentració, que ha aplegat més de 3.000 manifestants i 800 tractors, ha començat a les 9.30 hores del matí a la Plaça Sant Joan de Lleida i ha transcorregut per l’avinguda Madrid, Pont Vell (avinguda Garrigues) i l’avinguda Francesc Macià, on han anat estacionant els vehicles agrícoles, per continuar pels carrers de l’interior de la capital lleidatana.

Garantir el futur del sector

Entre les propostes que JARC planteja per revertir la crisi de preus que afecta als professionals del camp des de fa anys trobem mesures generals i concretes, algunes d’elles són reclamacions històriques de l’entitat:

Reequilibrar la Cadena Alimentària: La cadena ha de ser rentable i sostenible en el seu conjunt, per la qual cosa s’ha d’acabar amb l’abús de posició de domini i que el valor creat es reparteixi de forma justa i equilibrada entre tots els operadors, assegurant uns preus rentables pels productors. En base això, proposem una modificació de la normativa tant a nivell estatal com europea, que finalitzi amb les pràctiques deslleials, i una millor aplicació de la Llei de la cadena alimentària.

Costos de producció: Es fa imprescindible emprendre una sèrie d’actuacions per revertir la continuada i greu pèrdua de renta dels agricultors i ramaders en els últims anys, especialment en el que fa referència als costos de producció, on la tendència al alça ha compromès la rendibilitat del sector. Advoquem per una optimització de la fiscalitat de l’activitat agrària, una regulació adient de la tarifa elèctrica i foment de les energies renovables i entomar la situació dels costos laborals.

Un punt en el qual l’organització agrària posa especial èmfasi és la creació d’un l’observatori de costos i mercats de subministraments, que JARC va sol·licitar el 3 de febrer al Ministro de Agricultura a través de COAG, l’entitat a la qual pertany en l’àmbit estatal. Si es pot fixar l’SMI per llei hauria de ser possible establir uns preus mínims en funció dels costos de producció. S’hauria d’integrar els costos de producció a la cadena alimentària, establir uns preus de referència, un règim sancionador efectiu, i prohibició de la venda a pèrdues, que segons afirma David Borda, cap sectorial de la Fruita Dolça de JARC, “és una pràctica que, per altra banda, no haurien d’acceptar en cap cas els pagesos.”

Òrgan de control a Catalunya

JARC torna a exigir també que el CadeCAT (òrgan del Departament d’Agricultura, responsable del control de les relacions comercials de la cadena alimentària establertes a Catalunya) vetlli de manera més activa amb mesures de control perquè la baula del sector productor deixi de ser la més dèbil. Que aquest nou òrgan competent actuï, com abans ho feia l’AICA.

Una política comuna pels professionals agraris

David Borda ha afegit en el seu discurs final, que per  que la política agrària comuna i el seu pressupost (4.200 milions d’euros) no hauria de destinar-se als latifundis sinó que han de tenir els productors professionals com a objectiu prioritari. A través dels ajuts, s’hauria de donar suport a les baixes rendes d’agricultors i ramaders, perquè puguin adaptar-se a les continues inversions que requereix una de les normatives més exigents dels món, com és l’europea. La Comunitat Europea, per altra banda, hauria de prendre les mesures necessàries per impedir l’excessiva concentració dels lobbies productius i l’entrada de capital extern a la pagesia, a la qual el petit o mitjà productor no pot fer front, segons ha explicat el cap de la Fruita Dolça de JARC.

Categories