JARC és contrària a la nova normativa de benestar animal espanyola per posar en risc la competitivitat del sector porcí

L’organització agrària sol·licita una moratòria per evitar la pèrdua de competitivitat del sector davant de l’aplicació del Reial Decret 159/2023, que el Ministeri d’Agricultura vol implementar el pròxim 8 de març.

La nova normativa imposa limitacions productives al sector porcí, les més dures de tot el món, que provocaran una reducció mínima del 10% de la cabana i frenaran la competitivitat a Europa i a la resta de països.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) expressa la seva oposició a l’aplicació del Reial Decret 159/2023 de benestar animal en porcí, que el Ministeri vol aplicar el pròxim 8 de març. JARC demana al Ministeri d’Agricultura una pròrroga en la seva aplicació per poder continuar negociant aquest tema i demana suport al Departament d’Agricultura.

L’entitat considera que aquesta normativa no compta amb el suport d’evidència tècnica, no està alineada amb cap legislació comunitària i atempta contra la competitivitat de les granges porcines catalanes, esdevenint la normativa més restrictiva del món amb una reducció de més del 10% de la cabana porcina, fet que afectarà la rendibilitat de les explotacions.

A més, JARC recorda que les mesures que sector porcí ha implementat per iniciativa pròpia per millorar el benestar animal i la sostenibilitat de producció: en només dos anys, ha reduït el consum d’antibiòtics un 47%, les emissions de gasos hivernacle un 42,9% i un 30% la petjada hídrica.

Prioritats per garantir un sector porcí competitiu

JARC considera que les prioritats de l’Administració haurien de centrar-se en:

  • Reforçar la protecció sanitària del sector

Actualment, malalties com la pesta porcina africana, PRRs, febre aftosa amenacen les granges porcines catalanes. En conseqüència, l’organització proposa centrar els esforços a garantir el benestar animal protegint-los el màxim a través de mesures de bioseguretat i control sanitari.

  • Facilitar inversions per reduir encara més la petjada ambiental

L’organització també considera que s’hauria de donar més suport al sector per continuar implementant millores en sostenibilitat i reducció d’emissions.

  • Reduir la càrrega burocràtica

JARC, conjuntament amb altres entitats sectorials, ha presentat a Agricultura un llistat que mostra que una granja de porcí ha de suportar un mínim de 47 tràmits administratius que es podrien eliminar, fusionar o simplificar per reduir la pressió burocràtica que pateix el sector.

  • Assegurar la continuïtat de les plantes de cogeneració d’Alcarràs i Masies de Voltregà

Atenent la petició de JARC, el Departament d’Agricultura treballa per aconseguir una moratòria al tancament de les plantes de cogeneració d’Alcarràs i Masies de Voltregà, amb la finalitat que les plantes tinguin prou temps per garantir la transició cap a la producció de biogàs ja iniciada, sense perjudicar els ramaders que hi gestionen els purins.

  • Reduir el cost de la recollida de cadàvers

El sector porcí català fa anys que es queixa dels preus abusius aplicats a recollida d’animals morts. Fruit de la pressió, Agricultura s’ha compromès a presentar propostes de millora durant el primer trimestre de l’any per acordar una solució amb els representants del sector com més aviat millor.

El sector porcí a Europa: una posició més raonable

Els polítics europeus són més receptius a les peticions de JARC, traslladades per un ramader català, en Jaume Bernis. Aquest representant de JARC i COAG ha aconseguit que el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) aprovés un dictamen en contra de la proposta de reglament de la Comissió Europea sobre benestar animal en el transport, el passat 4 de juny.

JARC recorda que estem en un moment d’inestabilitat global dels mercats poc propici per tirar endavant normatives restrictives que ens restin competitivitat i provoquin un increment del preu dels aliments.

 

Categories