JARC demana responsabilitat a les empreses importadores per evitar l’entrada de la PPA al nostre país

L’organització recomana a tots els agents del sector porcí que extremin les precaucions per mantenir la pesta porcina africana (PPA) lluny de les nostres fronteres.

Espanya importa el 90% dels garrins dels Països Baixos. El passat 2 de juliol els serveis veterinaris oficials alemanys van notificar dos nous focus de PPA en explotacions de porcí domèstic, una d’elles situada a escassos 15 km de la frontera amb Holanda. Tot apunta que podria haver-se produït a través del transport o matèries primeres contaminades.

El focus pròxim als Països Baixos és el que presenta un major desafiament, primer perquè s’ha produït a 400 km de l’àrea controlada, el que implica un salt important de distància, i segon, pel gran nombre de caps de porcí procedents dels Països Baixos que passen per la nostra frontera. Segons dades d’Interporc, l’any 2021 van ingressar en Estat Espanyol un total d’1.777.339 porcs vius amb aquesta procedència.

Catalunya seria la més perjudicada, ja que és la principal productora de porcí de l’Estat. L’any 2021 es van produir un total de 2.709 entrades de bestiar porcí procedent de la Unió Europea i 755.492 animals vius, amb el risc que això comporta en l’actualitat en relació amb la PPA.

El cap de la sectorial del porcí de JARC apel·la a la responsabilitat de tots els agents per mantenir “l’estatus d’excel·lència i prestigi internacional del qual gaudim i, que ens permet mantenir aquests volums productius”. Bernis recorda que “està en joc el futur del sector porcí català que representa el 21,6% del nostre PIB industrial i un 4% del PIB total de Catalunya”.

L’entitat considera essencial que, fins que no es coneguin els resultats sanitaris de les explotacions porcines i fauna salvatge de l’àrea pròxima al focus pròxim als Països Baixos, els importadors aturin el moviment d’animals cap a Catalunya durant unes setmanes.

Bernis recorda que “està en joc el futur del sector porcí català que representa el 21,6% del nostre PIB industrial i un 4% del PIB total de Catalunya”.

L’organització agrària demana al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) que intensifiqui els controls d’entrada d’animals i la verificació de què les granges de destí compleixen tots els requisits de bioseguretat establerts, així com de les exigències de neteja i desinfecció dels transports.

Bernis fa una crida al sector ramader perquè actuï de manera responsable per mantenir els nivells de bioseguretat de les explotacions en un estat òptim, i recorda la importància d’avisar a les autoritats competents, si es produeix la mínima situació d’alerta, tant externa com interna, més quan encara es desconeix la causa del contagi del nou focus a Alemanya. Tot apunta que podria haver-se produït a través del transport o matèries primeres contaminades.

Categories