JARC demana que posin fi als abusos als ramaders pagant un preu just

L’organització agrària continua  amb les accions de protesta per denunciar el que considera “l’esclavatge del segle XXI”, en l’acte de protesta conjunt, que ha tingut lloc aquest matí a Mollerussa davant de la central Lactalis. Els productors de llet han d’estar disponibles les 24 hores a l’explotació, no poden posar preu ni al que compren ni a la llet que venen, i això està portant a molts ramaders a la vora de la fallida.

Les entitats presents exigeixen un preu mínim que cobreixi els costos de producció, com estableix la Llei de la Cadena Alimentària, i que resulti rendible per als ramaders. Només així podrem garantir la supervivència dels 394 productors que lliuren llet a Catalunya, cinc menys que la darrera manifestació, que va tenir lloc a Vic aquest estiu, i que han hagut de tancar.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha participat aquest matí en la segona mobilització conjunta, celebrada amb Unió de Pagesos i Vaquers de la Plana de Vic, per reclamar que es posi fi als abusos per part d’altres agents del sector lacti i exigir un preu just per una bona llet. Aquesta és una més de les mobilitzacions que s’estan succeint arreu l’Estat (Castella i Lleó, Galícia, Cantàbria, i Andalusia, entre altres).

JARC ha demanat a Presidència que s’assumeixi que “la greu crisi que pateix el sector lleter català és una crisi de país”, i ha d’intervenir per solucionar-la; perquè si  la situació no es reverteix de forma immediata, en els pròxims sis mesos moltes més explotacions lleteres catalanes es veuran abocades al seu tancament amb una gran càrrega de deutes pendents.

El secretario general de Agricultura y Alimentación del MAPA, Fernando Miranda, reconeixia ahir que el preu en origen de la llet de vaca a Espanya se situa entre els més baixos de la Unió Europea, i l’augment dels costos de producció, sobretot en alimentació animal, que suposa entre el 50 i el 60% dels costos totals, ha posat en una situació encara més difícil als ramaders, que no cobreixen costos de producció.

La crisi estructural que pateix el sector s’ha vist agreujada l’últim any per l’espiral alcista de les matèries primeres bàsiques per a l’alimentació animal (+26% en últim any). Segons l’Informe mensual de conjuntura elaborat mensualment pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el mes de juny de 2021 el llindar de rendibilitat (preu percebut per la llet necessari) se situaria en 37,41 cèntims d’euro per litre, mentre que el preu percebut mitjà ha estat de 33,42 cèntims d’euro per litre (agost de 2021).

Aquesta situació és més crua encara per les explotacions que no disposen d’una superfície territorial agrícola suficient per cobrir amb part de l’alimentació dels animals amb recursos propis.

JARC considera que les cadenes de distribució haurien de pagar un preu que garanteixi que la indústria pot retribuir al productor amb un preu que cobreixi els costos de producció, com estableix la Llei de la Cadena Alimentària, i que resulti rendible per al ramader. La llet no es pot continuar utilitzant com a producte reclam a costa dels productors. L’entitat proposa, en aquest sentit, establir un preu mínim de venda al públic, com a possible mesura per assolir aquesta fita, com s’ha fet en altres països, i que aquest augment de preu al lineal repercuteixi en el que percep el ramader.

Categories