8a Jornada de la vinya, el vi: perspectives del sector i adaptació al canvi climàtic

JARC proposa allargar els processos de replantació per reduir l’estoc i que pugi el preu del raïm

Un centenar de viticultors han participat presencialment en la Jornada de la Vinya i el vi, organitzada per JARC, i que ha tingut lloc a Subirats. El periodista Ramon Francàs ha moderat la taula rodona en la qual han intervingut directora general de l’INCAVI, president de l’AECAVA, responsable sectorial vitivinícola la FCAC i els presidents de la DO Penedès i la DO CAVA.

El preu del raïm és un dels principals problemes que enfronta el sector, un factor directament relacionat amb l’excés de producció i un repartiment desigual dels beneficis entre les baules de la cadena de valor.

Els participants a la taula han coincidit en què és important la unitat a l’hora d’actuar, reduir els estocs, posar en valor la producció catalana, millorant la comunicació, i d’aquesta manera augmentar les vendes. La nova normativa del cava guarda i cava guarda superior, que serà exclusivament ecològic, i reduirà el rendiment segueix aquesta línia, segons ha anunciat Alexandre Comellas, secretari general de la DO Cava.

Jaume Domènech, cap de la sectorial de la vinya de JARC, ha volgut destacar el paper que ha jugat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, per fer avançar un sector que s’enfronta a grans dificultats, i ha recordat dos exemples recents com va ser l’impuls de la verema en verd o la pressió que va exercir per obtenir ajuts i millores en les assegurances en relació al míldiu. Domènech ha posat sobre la taula la principal preocupació dels viticultors, el preu, i la seva relació amb l’excés de producció. En aquest sentit, l’entitat ha proposat allargar els processos de replantació entre 8 i 10 anys per reduir els estocs, això comportaria tenir entre 5.000 i 6.000 hectàrees en descans i faria reduir l’estoc.

L’acte, que també es podia seguir en streaming, ha comptat amb la presència de Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA especialista en viticultura i canvi climàtic i professor d’Ecologia de l’UAB, que afirma que es disposa de coneixements i eines per l’adaptació i la mitigació al canvi climàtic, però cal emprar-les decididament.” Perquè les previsions apunten un augment de les temperatures mitjanes entre 1,1 i 3,6ºC el 2100.

No totes les varietats de vinya es podran adaptar, hi ha algunes especialment resistents als fenòmens que ens porta el canvi climàtic i, en cada cas s’ha d’estudiar les característiques de cada territori per escollir aquelles que poden funcionar millor. Per això, explica Savé, comptem amb l’Informe sobre el Canvi Climàtic i ambiental a la Mediterrània actual i riscos per al futur. A Catalunya es disposa de moltes eines que permeten obtenir informació sobre temperatures i aigua, que és l’altre gran repte al qual ens enfrontem al Mediterrani, però cal que les administracions les facin arribar als viticultors.

Totes del DO catalanes tenen especificitats molt marcades per la seva distribució geogràfica i també dintre d’elles, a causa de l’orografia, geomorfologia o microclima, amb les seves necessitats hídriques específiques. Actualment l’IRTA segueix investigant aspectes concrets d’aquests temes, junt amb altres institucions.

La nova normativa del cava de guarda superior entrarà en vigor el gener del 2022

Alexandre Comellas ha explicat com el Pla Estratègic del Cava ha volgut apostar per la qualitat, la valorització del producte, la sostenibilitat i vincular-lo al territori. S’ha distingit dos segments DO Cava, el cava de guarda (85% de la producció) seria el segment jove amb un mínim de 9 mesos de criança en ampolla, i el cava de guarda superior a partir de 18 mesos de criança.

Una de les principals novetats presentades han estat les condicions de la nova normativa del cava de guarda superior, que entrarà en vigor al gener del 2022. Les inscripcions podran ser per parcel·les, i s’hauran d’haver efectuat entre el novembre de 2021 i el juliol de 2022, seguint una sèrie de nous requisits, que ha revelat Alexandre Comellas. A partir d’aquesta data, les vinyes hauran de tenir un mínim de 10 anys i ser certificades ecològiques (o haver iniciat els tràmits la pròxima verema 2022), i el rendiment per hectàrea es redueix a 10.000 kg, un volum que no es pot superar en cap cas o es perdria la qualificació.

La cloenda ha estat a càrrec de Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC, que ha recordat que Catalunya té competències en el control, la inspecció, i sanció dels incompliments de la Llei de la Cadena Alimentària, que es troba en la recta final de la seva aprovació, i ha destacat la importància d’equilibrar la cadena de valor, per aconseguir que la viticultura resulti atractiva per als joves, una qüestió en la qual també han insistit JARC i altres ponents.

Categories