Representants de l’organització agrària JARC van mantenir ahir dues reunions amb membres del Departament d’Agricultura per analitzar la situació de la grip aviària.
Pel matí, en Joaquim Suñer, president de JARC Girona, es va trobat amb la directora dels Serveis Territorials del DARP a Girona, Elisenda Guillaumes, i per la tarda, el cap sectorial d’avicultura de l’organització agrària, Josep Escoda, va participar en la reunió celebrada als Serveis Centrals d’Agricultura a Barcelona.
Indemnitzacions insuficients
El DARP preveu indemnitzar els avicultors que han hagut de sacrificar els animals de la seva explotació, però d’entrada no planteja compensar aquells que estan patint el perjudici econòmic ocasionat per les mesures de seguretat. “Hi ha ramaders que tindran les granges buides durant molts dies i altres que hauran d’acabar malvenent els animals que sortosament no estan infectats, perquè no se’ls permetrà oferir-los per exportació”, indica Escoda.
Animals sans a preus ruïnosos
Els productors poden patir els efectes directes de la immobilització, però també de les situacions de mercat derivades de la impossibilitat d’exportar, i que poden revertir en anul·lacions de comandes i caiguda de preus.
Mesures de confinament voluntari d’animals arreu de Catalunya
El Departament d’Agricultura també ha comunicat avui que, atesa l’evolució de la malaltia accepta temporalment el confinament voluntari de les aus a tot el territori català com a mesura de prevenció en front d’aquesta malaltia en aquelles explotacions no subjectes a l’obligació de confinar-les i que produeixen en sistemes de cria amb sortida a l’aire lliure, campers i ecològics.
Una de les mesures previstes per reduir el risc de transmissió de la malaltia és el tancament de les aus dins de les instal·lacions de l’explotació en els municipis inclosos en les zones d’especial risc, així com en els municipis ubicats en les zones de restricció de Catalunya on s’estan detectant sospites o confirmació de focus de grip aviària.