Compromís dels SSTT de Catalunya Central amb JARC per posar en marxa mesures contra els danys de fauna

Activar la taula de cogestió per danys del conill, on estiguin representades totes les parts implicades en un termini màxim de tres mesos; aplicar el fosfur d’alumini en els casos autoritzats, o exercir la intermediació directa amb agents rurals i vedats en cas de falta d’agilitat d’actuacions, són alguns dels acords als quals s’ha compromès Serveis Territorials de la Catalunya central, en la reunió mantinguda amb JARC.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya s’ha reunit amb Josep Arderiu, director de Serveis Territorials de Catalunya central per abordar els danys que la fauna salvatge està provocant als cultius. Des de l’Administració han declarat que una de les principals dificultats és quantificar aquestes afectacions, i com a solució ha anunciat, segons l’acord establert amb els pagesos afectats, que posaria en marxa un servei de bústia on els productors puguin notificar els danys que pateixen, a partir de la setmana vinent, que pot ser útil també per a poder declarar posteriorment una emergència cinegètica a la zona, si s’escau.

Mentre Serveis Territorials considera que caldria ampliar el model de gestió cinegètica de parcs naturals a tota Catalunya, que consisteix en el fet que quan els caçadors no assoleixen les captures marcades, intervenen els agents rurals. L’entitat ha exposat les seves reserves sobre aquesta mesura, d’acord amb experiències prèvies amb espècies com la cabra als Ports, els ossos o els voltors presents en parcs naturals.

L’organització agrària ha posat sobre la taula el problema que representa que els vedats no actuïn ràpidament quan es detecten poblacions de fauna excessives en les seves finques i sol·licita a Serveis Territorials facin d’intermediaris perquè es facin actuacions necessàries, així com que apliquin mètodes extraordinaris, concretament aguaits nocturns amb el senglar.

JARC ha recordat que els vedats gaudeixen dels drets d’ús i sobre les peces abatudes, però també cal que compleixin amb les seves obligacions de mantenir les poblacions de fauna cinegètica controlades. Per aquest motiu l’organització agrària ha exigit que es posi en marxa la Taula de cogestió del conill, on han d’estar presents totes les parts implicades (organitzacions professionals agràries, vedats, agrupacions ecologistes i societat civil) per arribar a acords amb totes les parts.

L’entitat ha tornat a reclamar l’ús de fosfur d’alumini a la Catalunya Central, en els casos autoritzats, per posar fi a la plaga de conills. Per part de l’administració s’estan formant tècnics per executar aquesta mesura, però, de moment, la començaran a aplicar primer a Lleida, i l’organització agrària tem que arribi tard a altres territoris.

 

 

Compromisos que assumeix Serveis Territorials de Catalunya Central amb JARC

  1. Activar la taula de cogestió de danys amb totes les parts implicades, en un termini màxim de 3 mesos.
  2. Activar una bústia on poder enviar els danys per tal de poder quantificar-los i amb l’objectiu d’estudiar mesures de pressió cinegètica i una futura emergència cinegètica la setmana vinent.
  3. Autoritzar neteja de marges, així com la neteja de marges per part dels titulars d’infraestructures (carreteres o vies del tren per exemple).
  4. Ús del fosfur d’alumini, allà on estigui permès, un cop acabada l’actuació dels tècnics a Lleida.
  5. Intermediació directa dels Serveis Territorials amb agents rurals i vedats en cas de falta d’agilitat d’actuacions.

Categories